Actualizare 14.30. Preşedintele nu are nicio obligaţie instituţională să fie prezent la aceste şedinţe, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Actualizare 13:50: Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a anunțat că ședința plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului va avea loc miercuri dimineață.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, afirmase anterior că va cere ajutorul omologului său de la Camera Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru ca ambele Camere să înainteze către preşedinte cererea de demisie de onoare.
Pe site-ul Senatului a fost postat un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei camere.
„Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.
Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat.
Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.
Nu este o procedură uzuală ca Parlamentul să adopte o astfel de declaraţie. Toate partidele aflate la guvernare doresc ca Parlamentul să adopte o astfel e declaraţie în care, într-o şedinţă de plen reunit, să se ceară demisia preşedintelui.
Procedura nu are niciun efect juridic, nu impune demiterea şi nici nu îl poate obliga pe şeful statului să demisioneze, dar adoptarea unei asemenea declaraţii poate fi percepută ca un semnal, ca o recomandare.
În ceea ce priveşte o posibilă anchetă pe care comisia SRI să o facă, deocamdată nu s-a luat o decizie ca aceasta să mai aibă loc.
Astfel, şedinţa Birourilor reunite va avea loc la ora 18.00, iar o şedinţă a Plenului reunit în care Parlamentul să adopte declaraţia se va desfăşura marţi.
Membrii coaliţiei de guvernare discută, luni, despre posibilitatea iniţierii unei acţiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declaraţii a Parlamentului, pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele său, potrivit liderului PSD, premierul Ponta.
Pe de altă parte, însă, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, consideră că o eventuală demisie a preşedintelui Traian Băsescu nu ar fi nici oportună şi nici benefică, pentru că ar crea instabilitate.