Secţii de votare în cortul pentru nunţi sau chiar în locuri unde, în mod normal, se organizează pomeni. Sunt soluţiile puse în practică de autorităţi, în localităţile unde găsirea unui spaţiu potrivit pentru amplasarea urnelor e o mare problemă.
Constantin Barariu, primarul comunei Zvoriștea: „Am apelat la biserică pentru prăznicar, fiind singura unitate care există în satul ăsta ca din partea statului, am făcut cerere la Autoritatea Electorală, ni s-a aprobat, am organizat secția și cu asta...”
Şcoala e în renovare, aşa că secția de votare numărul 558 din Poiana, judeţul Suceava, rămâne în casa de praznice a bisericii din sat. Au fost construite urnele, cabinele de vot și a fost instalată și o cameră de supraveghere. Mare păcat, spun cetăţenii.
„În altă parte chiar nu avea unde, doar dacă improviza ceva, un cort
Dar dacă-i nevoie de făcut o pomană?
A vorbit preotul.
Ce v-a zis?
Că nu se poate face, că este vot.
S-a schimbat pentru ziua asta, pentru duminică. Luni, marți, au timp de pomeni”.
Pentru cele trei zile în care va folosi prăznicarul pentru alegeri, Primăria va plăti parohiei din Poiana o chirie de 1.000 de lei.
La Braşov, situaţia era ceva mai ...veselă.
Iniţial, Primăria a cerut şi a obţinut acordul de la Autoritatea Electorală Permanentă să amenajeze două secţii de votare într-un cort pentru evenimente.
Planul s-a schimbat, însă, ulterior, iar secţiile de votare au fost mutate la parterul unui bloc situat la aproximativ 150 de metri distanţă.
Claudiu Petra - purtător de cuvânt al BEJ Brașov: „Au apărut câteva probleme tehnice, datorate unei infiltraţii cu apă în zona uneia dintre cele două secţii”.
„Cred că ar fi fost mult mai ok aici, în cort.
Chiar dacă e un cort?
Chiar dacă e un cort, nu contează. E vorba de loc”.