Sebastian Ghiţă nu poate fi reținut și arestat. Deputații au respins cererile DNA
© Inquam Photos/Octav Ganea
ACTUALIZARE. Nici cererea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiță nu a fost încuviințată de Camera Deputaților. 179 de aleși au votat împotrivă.
ACTUALIZARE 14.33. Parlamentarii au respins cererea DNA de reținere în cazul deputatului Sebastian Ghiță. Au fost 167 voturi împotrivă și 121 de voturi favorabile. Pentru ca cererea să fie aprobată ar fi fost nevoie de cel puțin 151 de voturi în favoarea solicitării procurorilor.
ACTUALIZARE 12.48. Discursul lui Sebastian Ghiță în Parlament:
„Aceste lucruri se întâmplă pentru a mă forța să devin denunțător. Pe cine credeți că mi se sugerează să denunț? Pe Ponta. Nu am nimic de denunțat despre activitatea lui Victor Ponta”, a spus Sebastian Ghiță în plenul Parlamentului.
„Vedeta acestui dosar e denunțătorul Alexe, un interlop arestat de șase ori, acuzat de trafic de droguri, proxenetism, port ilegal de armă, contrabandă și șantaj, care după ce a fost anchetat și arestat acum trei ani, a avut o revelație. Vă rog să respingeți reținerea și arestarea mea”, a adăugat el.
„Vă rog să arătaţi că Parlamentul respinge metoda arestărilor ca mijloc de presiune asupra funcţionării democratice a statului. Ideea că un parlamentar este deasupra legii este falsă. Votul de astăzi, ca şi în alte situaţii, nu va însemna blocarea justiţiei, ci respingerea fermă a unei practici abuzive: arestarea înaintea judecării. Scopul presiunii este cel care mulţi dintre dumneavoastră îl şoptiţi pe culoare, în familii, cu prietenii - instaurarea fricii prin hărţuire şi folosirea arestării ca instrument modern de tortură pentru a obţine noi denunţuri”, a mai spus Sebastian Ghiţă.
„Trăim astăzi într-o Românie în care preşedintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care soţia sa îl poate avea. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, e ameninţat pe surse cu dosare şi percheziţii. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru, (...) procurorul general a fost demis cu un dosar penal, şefi de servicii de informaţii au dosare penale”, a adăugat el.
Deputaţii se vor reuni în plen, după şedinţa comună pe care o vor avea cu senatorii de la ora 10:30, pentru a se pronunţa asupra cererilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiţă.
Comisia juridică a avizat favorabil, marţi, cererea DNA de reţinere a deputatului PSD Sebastian Ghiţă, în timp ce în cazul solicitării de arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi ”pentru”, astfel că decizia este trimisă la plen. Avizul Comisiei juridice este consultativ.
Citiți și Dezvăluirile unui fost procuror. Numele lui Victor Ponta, în dosarul lui Sebastian Ghiţă
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că deputaţii liberali care vor lipsi de la votul ce-l vizează pe Sebastian Ghiţă nu se vor mai regăsi pe listele pentru parlamentarele din toamna acestui an.
Anchetatorii DNA Ploieşti, care au deschis recent al patrulea dosar penal pentru fapte de corupţie pe numele deputatului Sebastian Ghiţă, susţin că şi înainte de a deveni parlamentar, dar şi după ce a fost ales deputat, acesta controla numirea sau menţinerea în funcţii importante a unor persoane pe care le-a folosit apoi în ceea ce procurorii numesc ”un mecanism infracţional” şi care contribuiau, prin funcţiile pe care le deţineau, la satisfacerea intereselor deputatului.
„În decursul timpului, Ghiţă Sebastian Aurelian, director al S.C. ASESOFT INTERNAŢIONAL S.A. Ploieşti până în anul 2012, iar de la acea dată şi până în prezent deputat în Parlamentul României, a dobândit o putere financiară şi relaţională care i-a permis să determine, în mod real (chiar dacă personal el nu a ocupat vreo funcţie oficială în stat până în anul 2012) numirea/menţinerea unor persoane în funcţii importante. Această forţă dobândită a fost folosită în mod efectiv de Ghiţă Sebastian Aurelian ca monedă de schimb pentru co-interesarea unor funcţionari publici şi angrenarea lor într-un mecanism infracţional care presupunea satisfacerea intereselor ilicite, de orice natură, ale deputattului Ghiţă Sebastian Aurelian. Astfel, persoanele cu care relaţiona în contextul prezentat mai sus aveau un comportament obedient şi deserveau în mod evident interesele lui Ghiţă Sebastian Aurelian şi nu, aşa cum ar fi fost obligatoriu, interesele societăţii pentru a căror apărare ar fi trebuit să fie numiţi şi menţinuţi în funcţie”, se arată în referatul prin care DNA Ploieşti a propus arestarea preventivă a doi procurori cu funcţii de conducere, a fostuluii şef al Poliţiei Judeţene Prahova şi a fostului şef al DGA Prahova, cercetaţi alături de Ghiţă într-un dosar de corupţie.
Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, procurorii DNA susţin că este de ”notorietate” faptul că Sebastian Ghiţă controla funcţionari care deţineau posturi de conducere în instituţii importante, fapt pe care mai mulţi martori, unii dintre ei sub acoperire, l-au relatat in declaraţiile date în faţa procurorilor.
Astfel, fiind protejat de către autorităţie în fruntea cărora numea oameni pe care îi controla, Ghiţă ar fi comis mai multe fapte care prezintă elemente specifice infracţiunilor, precizează DNA.
”După anul 2010, sub paravanul protecţiei autorităţilor, Ghiţă Sebastian Aurelian şi-a permis să comită o gamă diversificată de fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni (folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, infracţiuni de dare de mită, şantaj, conducerea unui vehicul fără permis de conducere)”, se mai arată în documentul citat.
În acest context, procurorii susţin că, în perioada 2013-2014, mai multe persoane vizate de o anchetă deschisă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au obţinut informaţii confidenţiale privind obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsuri de supreveghere tehnică dispuse, măsuri preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală, toate acestea fiind posibile în urma implicării lui Liviu Tudose - la acel moment procuror genaral al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în prezent procuror general adjunct al unităţii de parchet menţionată, Aurelian Mihăilă - la acel moment procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în prezent procuror în cadrul acestei unităţi de parchet, Viorel Dosaru - la acel moment inspector şef al I.P.J. Prahova, Constantin Ispas – la acel moment şeful DGA Prahova şi a lui Sebastian Ghiţă.
„Deputatul, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, i-a capacitat pe Tudose Liviu Mihail - la acel moment procuror genaral al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi pe Dosaru Viorel - la acel moment inspector şef al I.P.J. Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale (...) Faptele au fost comise în contextul în care, pe de o parte, Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să-i protejeze pe (doi apropiaţi ai săi – n.r.) implicaţi în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei”, se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.
DNA a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Sebastian Aurelian Ghiţă, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Potrivit DNA, în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă.
În acelaşi dosar sunt implicaţi şefi de parchete, din poliţie şi politicieni prahoveni.
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie (ICCJ) au decis, în 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar clasat în anul 2014 de către procurorul Lucian Papici şi în care erau cercetaţi şefi de unităţi de Parchet din judeţul Prahova, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, şeful Poliţiei Ploieşti, fostul şef al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Ploieşti, mai mulţi comisari şefi din Poliţia Prahova, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.
Cercetările în acest dosar au pornit de la dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproape 35 de milioane de euro în care au fost inculpaţi, printre alţii, fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi Răzvan Alexe, unul dintre apropiaţii conducerii PSD Prahova, alături de mai mulţi oameni de afaceri ale căror firme au avut contracte cu Consiliul Judeţean Prahova.
- Etichete:
- sebastian ghita
- video
- imunitate
- camera deputatilor
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News