Legiferarea „centurilor verzi” din jurul orașelor, inclusă în noul Cod Silvic aprobat în Comisia de mediu a Camerei Deputaților

Data publicării:
ID145552_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” salută adoptarea, de către Comisia pentru mediu din Camera Deputaţilor, a amendamentelor pentru legiferarea centurilor verzi la nivel naţional, transmite Agerpres.

Amendamentele au fost adoptate în unanimitate, în cadrul votului privind noul Cod silvic, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Platforma civică. De asemenea, protejarea pădurilor din Ilfov, „piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi Bucureşti-Ilfov”, a fost menţinută în forma adoptată de către Senat.

„Noul Cod silvic a fost votat astăzi de către Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, forul decizional. Aflat în procedură de urgenţă încă din primăvară, de promulgarea sa depinde plata 4 din PNRR, reprezentând unul dintre jaloane şi depăşit încă din vara aceasta. Alături de Comisia pentru agricultură şi de Comisia juridică, Comisia pentru mediu este una dintre cele trei comisii raportoare, înainte de a ajunge în plenul Camerei”, potrivit comunicatului.

Amendamentele au fost redactate cu sprijinul Platformei civice şi al Ministerului Mediului, în contextul în care amenajarea unor centuri verzi la nivel naţional face parte din programele de ţară pentru alegerile prezidenţiale anunţate de către candidaţii Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Elena Lasconi.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat importanţa centurilor verzi pentru sănătatea populaţiei.

„Este dovedit ştiinţific că pentru sănătate şi pentru starea de bine, accesul în natură şi accesul în pădure este extrem de benefic. Aş lega acest prim punct şi de centura verde a Capitalei şi nu doar de centura verde, ci de o centură verde care, spun eu, ar trebui să existe în jurul fiecărei aglomerări urbane, fie că suntem la Bucureşti, fie că suntem la Bacău sau la Craiova. Cred că fiecare dintre noi şi fiecare român ar trebui să se bucure de astfel de păduri în vecinătatea marilor aglomerări urbane”, a spus ministrul, citat în comunicat.

Alex Găvan, conservaţionist, fondator al Platformei civice „Împreună pentru Centura Verde”, a apreciat că votul de marţi, acordat în unanimitate, reprezintă „un uriaş pas înainte” şi că, odată finalizat, va avea „consecinţe pozitive în viaţa a milioane” de români.

„Este un vot pentru oraşe mai sănătoase şi mai reziliente climatic. Pentru asta, benefic pentru România, benefic pentru oameni, benefic pentru natură şi necesar pentru a nu risca şi mai mult pierderea banilor europeni este ca acest cod să fie votat înainte de alegeri.

Nu mai există niciun argument de bună credinţă pentru a îl mai tărăgăna şi a nu se afla pe agendele Comisiilor de agricultură şi juridică chiar săptămâna viitoare. Platforma civică «Împreună pentru Centura Verde» face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat acesta.

Printre parlamentarii care au semnat amendamentele în calitate de coautori se numără: Marcel Ciolacu - deputat PSD, Nicolae-Ionel Ciucă - senator PNL, Cătălin Drulă - deputat USR, Kelemen Hunor - deputat UDMR, Mircea Fechet - deputat PNL, Oana-Alexandra Cambera - deputată neafiliată, Alina-Ştefania Gorghiu - senatoare PNL, Tanczos Barna - senator UDMR, Diana Anda Buzoianu - deputată USR, Sebastian-Ioan Burduja - deputat PNL, Ştefan-Radu Oprea - senator PSD, Simona Bucura-Oprescu - deputată PSD, Robert-Marius Cazanciuc - senator PSD.

Platforma reuneşte sub umbrela sa, într-un demers apolitic, susţinerea a peste 150 de organizaţii neguvernamentale, grupuri civice şi persoane publice şi beneficiază de susţinerea Administraţiei Prezidenţiale, se menţionează în comunicat.

Centura Verde Bucureşti-Ilfov este un proiect de sănătate publică „cu o puternică componentă socială şi antipoluare, dar şi de atenuare a efectelor schimbărilor climatice”. Cei trei piloni majori ai Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov sunt punerea sub protecţie a „puţinelor” păduri rămase în Ilfov, împăduriri şi reîmpăduriri, respectiv deschiderea pădurii către oameni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri fără precedent. Celebra artistă a sugerat că ar fi făcut o întrerupere de sarcină în timpul...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
Pensie cu 800 lei mai mare pentru pensionarii cu un număr mic de ani munciți. Plățile se fac instant
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
stampila de vot
Experiment Digi24. Cu câți bani sunt dispuși unii români să-și vândă votul. „Cât să-și dau avans?”/ „200”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...