Schengen. Marcel Ciolacu, despre votul din Parlamentul olandez: O jignire faţă de România şi români

Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii
Marcel Ciolacu critică votul din Parlamentul olandez care a recomandat guvernului să nu aprobe încă aderarea României la spațiul Schengen Foto: captură video Facebook PSD

Liderul social-democrat Marcel Ciolacu a criticat, joi, rezoluția adoptată de Parlamentul olandez, care a recomandat guvernului Mark Rutte să nu aprobe încă aderarea României la Schengen. Liderul PSD a arătat că la mijoc sunt interese politice și a spus că o nouă respingere a intrării României în spațiul european de liberă circulație ar fi o „nedreptate”, ce riscă să ducă România către o direcție nedorită.

„Eu nu voi accepta niciun stat, mai ales european, să stea în calea progresului României, mai ales că noi românii ne-am făcut datoria până la capăt într-un mod exemplar și față de criza energetică, și față de război și gestionarea întregii situații din Ucraina, ca un stat european. Cu toate că îndeplinim toate cerințele tehnice de intrare în spațiul Schegen, cineva dintr-un interes politic se opune intrării României în spaţiul Schengen și cred că această nedreptate nu trebuie să se întâmple din nou faţă de România. Avem acest drept, ne-am câştigat acest drept şi cred că întregile familii europene care ne reprezintă - şi aţi văzut că familia social-democrată europeană fără excepţie a votat pentru intrarea României în Schengen, în Parlamentul European - trebuie să urmeze acest exemplu şi să nu ne facă din nou o nedreptate. Această eventuală nedreptate ne-ar îndrepta către o direcţie pe care nu ne-o dorim”, a avertizat Marcel Ciolacu, aflat, joi, la Târgu Jiu.

„Repet, România a pus umărul, într-un moment foarte dificil al Europei, atunci când Rusia a atacat Ucraina. Dacă România nu s-ar fi implicat, şi arma de a declanşa o criză alimentară, în special în nordul Africii, a lui Putin ar fi fost pusă pe primul loc. Am vrut să fiu foarte clar (...) şi foarte bine înţeles că eu nu voi accepta şi nu cred că vreun român poate să accepte până la urmă o jignire faţă de România şi români, fără niciun motiv sustenabil”, a mai Ciolacu, în aplauzele audienței.

Parlamentul olandez a adoptat joi o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Rezoluția a fost propusă chiar de unul dintre parlamentarii din partidul premierului Mark Rutte. Expunerea de motive este o critică la adresa corupției din România. Parlamentarul olandez notează că guvernul țării sale s-a opus până acum intrării României în Schengen din cauza „problemelor persistente legate de corupție și crima organizată”. El a explicat că aceste lucruri pot cauza probleme întregului spațiu Schengen. A explicat și cum - din cauza corupției, paza frontierelor poate fi slăbită, în condițiile România ar deveni frontiera externă a Spațiului Schengen și de ea ar depinde securitatea întregii zone de liberă circulație. Colegul de partid al lui Rutte a amintit și de MCV, de care România încă nu a scăpat.

La finalul rezoluției, se recomandă guvernului olandez o verificare mai atentă a situației din România. Până atunci, executivul este îndemnat să nu ia nicio decizie ireversibilă, adică să nu dea undă verde României pentru Schengen.

Rezoluția votată joi de Parlamentul de la Haga intervine după ce Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă (fără putere de constrângere) în care cerea Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut însă în Parlamentul European la votul rezoluției prin care eurodeputații au cerut, cu un vot larg, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România are o şansă de a adera la spaţiul Schengen, dar nu o garanţie, subliniind că rezultatul misiunii de evaluare care a fost în România este unul foarte bun, dar că mai sunt chestiuni ce trebuie în continuare clarificate.

Citiți și: Ciucă, despre votul din Parlamentul Olandei împotriva accederii României în Spaţiul Schengen: „Nu ne îngrijorează deloc”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...