Scandalul remanierii. CCR: Iohannis trebuie să accepte „de îndată” demisiile lui Șova și Stănescu
ACTUALIZARE. Preşedintele Iohannis trebuie să îi elibereze din funcţii pe miniştrii de care PSD vrea să scape din Guvern şi să explice de ce nu vrea să numească înlocuitori. Aşa sună răspunsul Curţii Constituţionale la cererea premierului, care l-a reclamat pe şeful statului că blochează remanierea Cabinetului Dăncilă.
Comunicatul CCR precizează că:
„Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru.
Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru”. (Sursa: comunicat CCR)
Prin urmare, președintele ar trebui să semneze decretele prin care ia act de demisiile vicepremierului Paul Stănescu, ministrul pentru Dezvoltare Regională, și a lui Lucian Șova, ministrul Transporturilor.
În locul lor, sunt propuși de guvern Lia Olguța Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici.
ACTUALIZARE. Curtea Constituţională dă dreptate premierului, care l-a reclamat pe preşedinte că refuză remanierea propusă de PSD.
Curtea Constituțională a admis sesizarea formulată de premierul Viorica Dăncilă, care reclama că președintele Klaus Iohannis a creat un blocaj instituțional și a adus Administrația Prezidențială și Guvernul într-un conflict juridic de natură constituțională. Șefului statului i se impută că a refuzat remanierea completă propusă de Viorica Dăncilă, mai precis că a refuzat să semneze cererile de revocare pentru Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării Regionale transmise de premier, apoi a refuzat să ia act de demisiile celor doi miniștri pentru care a primit inițial cereri de revocare și în final a refuzat sau cel puțin nu a dat niciun răspuns cu privire la solicitarea premierului de a face noi numiri pentru cele două funcții.
Președintele a susținut că nu s-a creat niciun blocaj întrucât odată ce nu se publică în Monitorul Oficial decizia de eliberare din funcție a unui ministru, atunci respectivul ministru își poate vedea în continuare de treabă.
Este așteptat comunicatul de presă al Curții Constituționale în care se va preciza și care este calea de urmat pentru a ieși din blocajul instituțional. E de văzut dacă judecătorii constituționali nu îi cer cumva șefului statului să semneze de îndată revocările din funcții, dar și noile numiri.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că în funcţie de decizia CCR va lua şi el o decizie în privinţa numirii noilor miniştri la Transporturi şi Dezvoltare.
„În funcţie de decizia CCR, voi lua o decizie, după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune”, a declarat Klaus Iohannis. Întrebat dacă a avut o discuţie cu prim-ministrul pe acest subiect în marja sau în cadrul şedinţei CSAT, preşedintele a spus: „Astăzi am discutat strict punctele de pe ordinea de zi a CSAT”.
„Doamna prim-ministru a preferat să meargă în faţa CCR şi concluzia - aşteptăm să primim de acolo o indicaţie, o hotărâre, un sfat, o decizie”, a completat şeful statului.
Scandalul dintre premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis pe tema remanierii Guvernului a ajuns la Curtea Constituţională. Premierul susţine că preşedintele a încălcat legea fundamentală pentru că nu a acceptat schimbarea miniştrilor de la Dezvoltare şi Transporturi. Judecătroii constuţionali sunt chemaţi miercuri să spună cine are dreptate.
Viorica Dăncilă susține că președintele Klaus Iohannis creează dificultăți în funcționarea Guvernului, ba chiar adevărate blocaje pentru că a refuzat o parte din propunerile venite din partea premierului referitoare la remaniere. Premierul Viorica Dăncilă îl critică pe șeful statului pentru că nu a luat act de demisiile a doi miniștri, pentru că nu a numit persoanele pe care premierul le-a propus la Dezvoltare și Transporturi și pentru că a refuzat să-i revoce din funcție pe titularii celor două portofolii. Astfel, spune Viorica Dăncilă, șeful statului a creat un blocaj instituțional, un conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern și le cere judecătorilor constituționali să dea o soluție.
Punctul de vedere al președintelui, transmis deja judecătorilor constituționali, va fi susținut miercuri de Mihaela Ciorchină, consilier prezidențial. Președintele spune că odată ce guvernul este în formulă completă, nu s-a creat niciun blocaj instituțional, fiecare ministru își poate vedea de treabă în continuare, pentru că nu a apărut în Monitorul Oficial nicio decizie referitoare la vreo demisie sau revocare.
Punctul de vedere al Executivului va fi susținut de Toni Greblă, care este secretar executiv al Guvernului. El este fost judecător CCR și le-a spus judecătorilor că din punctul său de vedere, președintele este obligat să motiveze refuzul unei propuneri de remaniere venite din partea premierului. Atunci când șeful statului a refuzat cele două propuneri, de la Dezvoltare și Transporturi, respectiv Ilan Laufer și Olguța Vasilescu, a spus simplu: „Nu sunt potrivite”.
Sesizarea la Curtea Constituțională a fost făcută în 7 decembrie de premierul Viorca Dăncilă.
Numele refuzate de Klaus Iohannis pentru remaniere
„Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României”, a afirmat atunci şefa Executivului, reamintește News.ro.
Dăncilă a mai spus că exercitarea cu succes a preşedinţiei rotative pe care România o va prelua la 1 ianuarie se poate face doar „conferind întreaga autoritate şi legitimitate” tuturor miniştrilor din cabinet. „Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu-mi doresc acest lucru dar, aşa cum am spus anterior, interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală", a subliniat Viorica Dăncilă.
La câteva ore după aceste declarații, preşedintele Klaus Iohannis a opinat că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, adevărata problema fiind că România nu are prim-ministru. El a precizat atunci că, dacă s-a ajuns în acestă fază a sesizării unui posibil conflict de natură constituţională, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers.
În 20 noiembrie, şeful statului a acceptat propunerea premierului privind schimbarea din funcţie a şase miniştri, dar a refuzat să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Ulterior, PSD a venit cu alte propuneri: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi. Klaus Iohannis nu a dat încă un răspuns la aceste solicitări.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News