Noul statut al parlamentarilor a stârnit discuţii aprinse în interiorul USL. Dar nu privilegiile au fost mărul discordiei, ci superimunitatea. Liberalii au obţinut amânarea adoptării noului statut care îndeplinea cerinţele preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare.
Premierul a criticat atitudinea partenerilor de coaliţie din cauza cărora a fost amânată modificarea Statutului aleşilor.
Liberalii s-au razgandit și nu au mai susținut în plen, un articol pe care l-au agreat în comisia de specialitate. Este vorba de prevederea prin care parlamentarii incompatibili își pierd mandatul dacă nu contestă în instanță o decizie dată de ANI.
„O asemenea prevedere, ca un mandat al unui ales al poporului să înceteze de drept prin efectul legii, în urma unui act de comunicare, nu există în nicio constituție și legislație”, a spus fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu.
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Valeriu Zgonea, i-a acuzat pe liberali că și-au schimbat poziția. Intervenția lui Valeriu Zgonea a fost sancționată dur de un alt parlamentar liberal, Puiu Hașotti.
„Îmi e teamă că scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor. Comisia Europeană și raportul MCV spun ceva nu. Nu înseamnă că noi trebuie să fim orbi și muți. Nu înseamnă că Bruxelles a devenit un nou Istanbul și România un nou pașalâc”, a spus Puiu Hașotti.
Divergențele dintre parlamentarii USL s-au propagat până la vârful Alianței. „Eu susțin punctul de vedere al domnului Zgonea. Azi, dacă eram inteligenți, încheiam discuția”, a afirmat premierul Victor Ponta.
„Nu văd nimic dramatic în asta. Se întâmplă să existe astfel de diferențe în interiorul unei coaliții”, a spus și liderul PNL, Crin Antonescu.
Conflictul dintre PNL şi PSD are efecte directe asupra bugetului parlamentarilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor susţine că banii pentru salariile aleşilor se vor termina în vară pentru că bugetul alocat de Guvern a fost împărţit în Paralment în baza noului statut.