Scandal. Ambasadorul României în Armenia, chemat în țară pentru a da explicații după ce a făcut comentarii nepotrivite

Data publicării:
sorin vasile ambasador - civilnet

Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am, anunță Ministerul de Externe, care „îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului”.

Comentariile ambasadorului au fost făcute la 19 noiembrie, la o conferință găzduită de Universitatea Americană din Armenia, dar ele au devenit cunoscute publicului larg odată cu publicarea, la 3 decembrie, a unui articol în presa georgiană de limbă engleză.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi stereotipurile”, se arată în comunicatul MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că nu tolerează şi nu va tolera nicio abatere de comportament sau limbaj al reprezentanţilor diplomaţiei române aflaţi în exerciţiul funcţiunii, indiferent de treapta ierarhică pe care se situează, care ar putea să aducă atingere unor valori, reguli şi principii de bază ale relaţiilor internaţionale contemporane, relaţiilor bilaterale ale României cu alte state sau să prezinte, în mod distorsionat sau deplasat, poziţii de principiu ale statului român pe teme relevante în plan internaţional”, mai spune MAE.

România va deţine, în 2016, preşedinţia Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), iar în acest context, Ministerul Afacerilor Externe spune că va continua să depună toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs, indiferent de calitatea celui care îl va promova.

Sorin Vasile este din septembrie 2013 ambassador al României în Armenia, iar înainte a avut diverse posturi diplomatice în Hong Kong, Rusia, Polonia sau Croaţia.  

Ce a spus ambasadorul

Ambasadorul a ținut o conferință la Universitatea Americană din Erevan. El a fost invitat să vorbească despre relația bilaterală, iar apoi a primit întrebări din audiență. Un student armean l-a întrebat ce este mai important pentru România – legăturile economice și politice cu Turcia sau imperativul moral de a recunoaște Genocidul armean?

Ambasadorul a avut un răspuns uluitor, scrie civilnet.am, care a transcris de pe bandă audio cuvintele folosite de diplomatul român: 

Vorbind despre evenimentele care s-au întâmplat la începutul secolului trecut, e foarte complicat....care e moralitatea? Să recunoști, OK...Aceasta este o moralitate. Care este moralitatea dintre un cuplu normal...Un cuplu hermafrodit...da? Nu, nu hermafrodit. Homosexual... și cel normali...bărbați și femei, da? Sunt ei OK? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau...? Deci, aceleași lucru cu....știți, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră. Pentru dumneavoastră, este un subiect de controversă. Pentru un cuplu gay, pentru ei e perrfect, este modelul de familie, da? Gay”.

Audiența a fost amuțită. O tăcere ciudată și stânjenitoare, notează autorul articolului, Guillaume de Chazournes. Care este legătura dintre moralitatea recunoașterii unui genocid și moralitatea cuplurilor homosexuale, se întreabă el. L-a întrebat şi pe ambasador, într-un email, o săptămână mai târziu. „S-a analizat conceptul de moralitate și nu s-a făcut nicio comparație”, a răspuns ambasadorul.

Totuși, ceea ce a mai spus ambasadorul la conferință, nu lasă loc niciunei ambiguități, notează Guillaume de Chazournes, care redă în continuare transcriptul, de pe banda audio:

„Acum, totul este relativ, este foarte complicat. Politica, strategia, geopolitica nu sunt matematică. Nu avem 1 plus 1. Există un banc bun cu evrei. Evreul, mare afacerist, vrea să-și ia un contabil și pe primul candidat care se prezintă îl întreabă cât fac 10 și cu 10. Și el spune 20. Nu, nu ești bun, afară! Vine al doilea, cât fac 10 și cu 10? 30. Nu, nu ești bun, afară! Vine și al treilea. Cât fac 10 și cu 10? Cât vreți să facă? răspunde el. Ok, ești angajat!

Nu e matematică, ca să spui 1 și cu 1 fac 2. Anul viitor e comemorarea de 100 de ani (de la genocidul armean - n.r.). Nu spun cine are dreptate și cine nu, pentru că nu am dreptul să spun, dar este...foarte complicat”.

Ca un ambasador să poată face bancuri despre un grup religios, în special evrei, pentru a răspunde unei întrebări despre genocidul armean, este pur și simplu șocant și insultător, comentează jurnalistul armean. Poate dl. Vasile nu știe că asemenea bancuri sunt cele care răspândesc și întăresc clișeele despre un anumit grup, adaugă autorul articolului. Ilustrează o lipsă de respect față de istoria evreilor și armenilor, conchide el.

În încheierea comentariului său, Sorin Vasile a spus: „Și cel mai important lucru...uitați-vă la francezi și germani...reconcilierea dintre ei. A luat ceva timp, nu? Dar în final au găsit o cale comună”.

Făcând această comparație, de această dată cu relațiile franco-germane, ambasadorul a reînviat, de fapt, poate inconștient, propaganda turcă care spune că, pe măsură ce timpul va trece, problema genocidului va înceta să mai fie o problemă. Timpul lucrează în favoarea uitării – este strategia politică asumată de autoritățile turce, explică ziaristul armean.

„Nu am niciun comentariu de făcut. Am spus clar că evenimentele din 1915 au fost dureroase și mi-am exprimat speranța că, așa cum Germania și Franța au găsit calea reconcilierii, într-un viitor mai apropiat sau mai depărtat, țările din regiune vor identifica niște canale de negociere”, a declarat ambasadorul Vasile în răspunsul dat pe e-mail, o săptămână mai târziu, jurnalistului armean care îi ceruse o reacție. 

Ambasadorul a refuzat să își ceară scuze, a precizat în final jurnalistul armean.

Scuzele vin prea târziu și numai la presiunea opiniei publice

Civilnet a publicat, vineri, scuzele ambasadorului. Autorul articolului despre ambasadorul român are o notă la finalul scuzelor prezentate de diplomat:

„După ce acest articol s-a viralizat, ambasadorul a fost de acord în cele din urmă să își ceară scuze. În ciuda solicitărilor repetate, în timpul conferinței și apoi, o săptămână mai târziu, prin intermediul e-mailului în care era redat transcriptul remarcilor sale, până acum refuzase să-și ceară scuze. Această întâmplare reflectă ceea ce Antonio Gramsci, un jurnalist italian, spunea despre rolul jurnalismului: că trebuie să invite publicul să iasă din pasivitatea sa mobilizându-și propria forță de emancipare. Deci, mulțumesc tuturor cititorilor care și-au manifestat indignarea prin răspândirea acestui articol, ceea ce a contribuit la obținerea unor scuze publice din parta ambasadorului Vasile”.

Cum și-a cerut scuze ambasadorul român:

„În legătură cu articolul publicat de Civilnet la 4 decembrie (articolul a fost publicat la 3 decembrie - n.r.) despre conferința mea de la Universitatea Americană, vreau să transmit regretul meu din inimă că remarcile mele despre evenimentele tragice care au cauzat suferință infinită poporului armean la începutul secolului trecut au ofensat, dincolo de cea mai mică intenție, națiunea armeană. 

Am constatat cu profund regret cum au fost interpretate comentariile mele care au venit ca răspuns la o întrebare. Îmi pare extrem de rău pentru orice neînțelegere nefericită care ar putea aduce atingere tradiționalelor relații solide dintre popoarele român și armean, construite timp de secole prin sprijin și încredere reciprocă. 

Este posibil ca unele dintre remarcile mele să fi fost considerate deplasate și dacă așa stau lucrurile, îmi pare extrem de rău. 

Subliniez cu fermitate că Armenia are un prieten în mine. Am deplină încredere că activitățile mele fie cu autoritățile locale, fie cu publicul armean în general, declarațiile și interviurile mele sunt mărturia celei mai înalte considerații pe care o am față de Armenia ca țară cu o bogată și măreață istorie și față de viitorul ei”.

Centrul pentru Combaterea Antisemitismului protestează

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA Romania a solicitat Preşedinţiei şi Ministerului de Externe să ia măsuri după declaraţiile antisemite şi homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, SorinVasile, scrie Mediafax.

 „MCA România solicită Preşedinţiei României să ia, de urgenţă, măsurile care se impun ca urmare a declaraţiilor antisemite şi homofobe făcute de către ambasadorul României în Armenia, domnul Sorin Vasile. În discursul său ţinut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate", se arată într-un comunicat al instituţiei.

În opinia organizației, Sorin Vasile „a expediat” genocidul armean într-o frază, a făcut „comparaţii homofobe şi glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit”.

„Conform datelor MCA România, acesta este, de departe, cea mai clară dovadă de antisemitism la nivel înalt, depăşind cazurile "Şova" şi "Neamţu", care ulterior au retractat declaraţiile făcute, aducând înapoi memoria anilor 2004 când declaraţiile antisemite erau comune printre puternicii zilei. Acest incident este pur şi simplu revoltător", precizează Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului MCA România, susţinând că, spre deosebire de persoane care, implicate în incidente similare, şi-au asumat responsabilitatea şi au retractat declaraţiile iniţiale, Sorin Vasile "a refuzat să îşi ceară public scuze, angajând reputaţia şi responsabilitatea României pentru aceste declaraţii".

Totodată, MCA România reaminteşte parlamentarilor că ar trebui să actualizeze legislaţia rasistă şi să întărească rolul educaţiei.

Maximillian Marco Katz, director fondator al MCA România a precizat pentru MEDIAFAX că va efectua o vizită în Armenia, în perioada 7-10 decembrie, în cadrul unei delegaţii a Parlamentului Evreiesc European, al cărui membru este. "Mă aştept ca în timpul vizitei să fiu abordat pe tema răspunsului dat de ambasador cu privire la genocidul comis împotriva armenilor", a declarat Katz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...