Scandalul „Ungaria s-ar fi predat rușilor”. Orban a spus că afirmația consilierului a fost o greșeală, apoi i-a luat apărarea

Data publicării:
viktor orban la un eveniment politic
Viktor Orban. Foto: Profimedia

Consilierul politic de top al lui Viktor Orban și-a cerut scuze, vineri, însă fără tragere de inimă, pentru declarațiile sale controversate cu privire la Ucraina, relatează Politico.

Balazs Orban, consilier politic al premierul Viktor Orban, a spus că nu a intenționat să provoace „neînțelegere”, când a subliniat în timpul unui interviu că Ungaria s-ar fi predat armatei ruse dacă ar fi fost în poziția Ucrainei.

„A fost o greșeală din partea mea și, dacă am jignit pe cineva, îmi cer scuze”, a scris el pe Facebook, la doar câteva ore după ce Viktor Orban a spus despre declarația acestuia că a fost o „greșeală”.

Balazs Orban și-a argumentat declarația de miercuri, prin faptul că Ungaria și-a învățat lecția, după confruntarea eșuată împotriva rușilor, în 1956. Remarcile sale s-au transformat rapid într-un scandal, în care politicienii de opoziție au cerut demisia consilierului.

Însă după ce l-a mustrat cu blândețe pe consilierul său, Viktor Orban a spus că declarațiile acestuia au fost în mare parte interpretate greșit.

„Trebuie să avem capul limpede, așa că atunci când vorbim despre astfel de probleme sensibile trebuie să fim foarte preciși, și să nu lăsăm îndoieli cu privire la propria noastră poziție”, a spus Viktor Orban în timpul unui interviu la radioul de stat, vineri dimineață. „Acum, consilierul meu și-a exprimat cuvintele într-un mod confuz, ceea ce este o greșeală în acest context, pentru că comunitatea noastră are rădăcinile în revoluția din 1956, a crescut din ea”.

Premierul se referea la începutul carierei sale politice, când a vorbit în iunie 1989 la reînhumarea lui Imre Nagy, premier în timpul revoluției din 1956, executat de noul regim comunist susținut de sovietici.

„Dezbaterea asupra războiului nu ar trebui să includă evenimentele și eroii istoriei maghiare”

În acel discurs de acum 35 de ani, Viktor Orban a cerut ca armata sovietică să părăsească Ungaria. Mai târziu, ca politician liberal, apoi de centru-dreapta, a fost cunoscut pentru opiniile sale pro-atlantice și anti-ruse. Dar, pe măsură ce s-a deplasat mai spre dreapta după venirea la putere în 2010, s-a apropiat mult de Rusia, și chiar și invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova începută în 2022 nu a fost suficientă pentru a rupe legăturile.

Dar Viktor Orban a spus că partidul său încă menține memoria „eroilor din 1956”, și că nu are nicio îndoială că Balazs Orban se va ridica și va lupta pentru țara sa dacă va fi nevoie.

„Ar fi cu noi în Pasajul Corvin”, a spus Viktor Orbán, referindu-se la cea mai cunoscută bătălie a luptătorilor pentru libertate ai Ungariei – în cele din urmă învinși – împotriva invadatorilor sovietici.

Ulterior, în scuzele sale, Balazs Orban a spus că „dacă va fi nevoie, voi fi acolo cu o armă în mână, la Pasajul Corvin”.

Cu toate acestea, Viktor Orban și-a sfătuit consilierul să nu mai aducă în discuție anul 1956 în discursul politic actual, în contextul în care Ungaria s-a poziționat împotriva deciziilor UE cu privire la ajutorul acordat Ucrainei.

„Această dezbatere asupra războiului nu ar trebui să includă evenimentele și eroii istoriei maghiare, care sunt sacri pentru noi, ci mai degrabă să-i țină departe de el”, a spus el. „Nu vreau ca umbra războiului ruso-ucrainean să fie aruncată asupra memoriei luptătorilor pentru libertate din 1956, cărora le purtăm recunoștință”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri