Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un apropiat al lui Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban sustine un discurs
Viktor Orban. Foto: Profimedia

Balazs Orban, consilierul politic al omonimului său - premierul ungar (dar fără nicio legătură cu el) -, a fost invitat la un podcast miercuri, unde a vorbit despre apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse. Dacă ar fi fost în locul Ucrainei, Budapesta nu s-ar fi luptat cu rușii, a spus principalul consilier al premierului Viktor Orban, relatează Politico.

„Fiecare țară are dreptul de a-și decide propriul destin, iar liderii își asumă responsabilitatea”, a spus Orban. Cu toate acestea, el a adăugat că, dacă i s-ar fi întâmplat Ungariei același lucru, ei nu ar fi început lupta împotriva agresorilor - o lecție învățată de Ungaria după respingerea nereușită a rușilor în 1956.

„Probabil că nu am fi făcut ceea ce a făcut președintele Zelenski acum doi ani și jumătate, pentru că este iresponsabil”, a spus consilierul politic. „Pentru că, evident, și-a plasat țara într-o poziție defensivă de război, și toți acei oameni au murit, tot acest teritoriu a fost pierdut – din nou, este dreptul lor, este decizia lor suverană, aveau dreptul să o facă. Dar dacă am fi fost întrebați, nu l-am fi sfătuit să facă așa”.

Politicienii din opoziție i-au cerut deja consilierului politic să demisioneze, inclusiv liderul Partidului de centru-dreapta Tisa, europarlamentarul Peter Magyar a reacționat: „Cu aceste cuvinte, Balazs Orban a umilit memoria a mii de luptători maghiari pentru libertate, dintre care sute - spre deosebire de el - erau gata să-și sacrifice viața pentru libertatea și independența țării lor”.

Liderul Coaliției Democrate de centru-stânga, fostul premier Ferenc Gyurcsany, a scris într-o postare pe Facebook: „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”.

Invocând acest exemplu istoric, Orban a atins un punct sensibil din istoria Ungariei: octombrie 1956, când a izbucnit o revoluție împotriva regimului totalitar comunist, cerându-se democratizarea țării și ieșirea din Pactul de la Varșovia. Dar în mai puțin de trei săptămâni, trupele sovietice au invadat țara, iar lupta pentru libertate s-a soldat cu 2.700 de morți și 20.000 de răniți. După ce înfruntarea a fost pierdută, 176.000 de oameni au fugit din țara cu mai puțin de 10 milioane de locuitori.

În plus, noul regim comunist, care a condus Ungaria încă 33 de ani după invazia sovietică, a executat 229 de civili, inclusiv prim-ministrul din timpul revoluției, Imre Nagy.

Lecția acestui capitol de istorie, potrivit lui Balazs Orban? „Trebuie să fim atenți aici și trebuie să fim atenți cu viețile maghiare foarte prețioase. Nu poți să le arunci pur și simplu”, a subliniat acesta.

După toate aceste reacții, Balazs Orban și-a apărat declarația, spunând că „poziția Ungariei este clară: nu vedem niciun sens în războiul ucraineano-rus”, în care sute de mii de oameni au murit „degeaba”.

Balazs Orban este unul dintre oamenii puternici din jurul premierului Viktor Orban. Sunt zvonuri că după alegerile prezidențiale din SUA, premierul Orban va face schimbări în guvern, iar consilierul său politic ar putea deveni noul ministru de externe al Ungariei.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...