Legile electorale sunt prioritare. Peste un an vor fi alegeri locale, iar Comisia de la Veneţia recomandă stabilitate cu cel puţin 12 luni înainte de scrutin.
Luni, Comisia de cod electoral verifică din nou legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, dar şi pe cea care spune că e suficientă asocierea a 3 persoane pentru înfiinţarea unui partid.
Ambele ar trebui să intre la votul final, miercuri.
Aprobată cât mai repede trebuie să fie şi legea care spune că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin iar şefii judeţeni, prin vot indirect.
Senatorii au altă preocupare. Să decidă soarta proiectului senatorului PSD, Nicolae Şerban, cu privire la eliminarea cătuşelor pentru arestaţii preventiv care nu au comis fapte de violenţă. Documentul a primit aviz favorabil de la comisia juridică, aşa că merge în plen. Ar trebui cât mai repede, pentru că în 7 mai se împlineşte termenul de adoptare tacită, iar proiectul ajunge apoi în dezbaterea deputaţilor.
Marţi, comisiile de specialitate din ambele Camere i-ar putea audia pe cei numiţi de preşedintele Klaus Iohannis să fie noii ambasadori ai României. Sunt 14 persoane propuse de Guvern şi agreate de preşedinte. Decretele vor fi emise după ce toţi trec prin audierile din Parlament şi primesc acordul statelor aferente.
Iar la mijlocul săptămânii, Curtea se pronunţă cu privire la constituţionalitatea hotărârii Senatului care atestă că senatorii au respins ridicarea imunităţii lui Dan Şova. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean a declarat că în cazul invalidării hotărârii, în Senat, votul ar putea fi reluat.