România are de trei ori mai mulți secretari de stat decât Franța

Andreea Nicolae Data actualizării: Data publicării:
Grindeanu_gov.ro2

După numirile făcute în ultimele luni, Cabinetul Grindeanu numără 73 de secretari de stat, la care se adaugă alți câteva zeci de la autoritățile din subordine. Garnitura este completată de subsecretari de stat, șefi de cabinet și consilieri, al căror număr este aproape imposibil de contorizat, în condițiile în care site-urile ministerele sunt deosebit de sărace în informații. Spre comparație, Franța, cu o populație mai mult decât triplă, are de trei ori mai puțini secretari de stat și un Executiv mai suplu cu 10 membri.

 

Grindeanu_gov.ro2

Având în componență 27 de membri plus premier, Cabinetul Grindeanu a pornit, din start, cu titulatura de „unul dintre cele mai stufoase Guverne”. Și, după cum arată lucrurile, titulatura se va menține, pentru că, aproape zilnic, rândurile Executivului se îngroașă cu noi secretari de stat și noi consilieri. Au fost zile în care au apărut în Monitorul Oficial chiar și peste zece decizii de numire în aceeași zi.

13 oameni la cabinetul lui Grindeanu

Într-o singură lună - 8 februarie - 8 martie 2017 - cabinetul premierului Grindeanu a strâns nu mai puțin de 13 persoane, de la șefa de cabinet la consilieri de stat și consilieri.

Funcția de director de cabinet i-a revenit Monicăi Laura Ion, fost consilier parlamentar-șef birou în cadrul Direcției pentru informatizarea activității parlamentare, fost secretar general adjunct al Ministerului Comunicațiilor și fost membru în mai multe consilii de administrație și comisii (Romtelecom, Poșta Română, Romfilatelia și ICI București).

Prim-ministrul are, la momentul acesta, șase consilieri de stat și șase consilieri. În prima categorie intră Marius Nica (fost ministru al Fondurilor Europene), Mihai Grigore, Alina Popa (purtător de cuvânt), Vladimir Ionaș (sociolog al unei case de sondaje apropiate PSD) și Laszlo Borbely.

Acesta din urmă merită o mențiune aparte, deoarece fostul ministru UDMR a scăpat de două ori de urmărire penală, într-o dosar deschis de DNA, doar prin votul colegilor din Camera Deputaților. Borbely era suspectat de trafic de influență pentru că ar fi intervenit în favoarea unor firme (în schimb, acesta ar fi primit 50.000 de euro și i-au fost renovate un apartament și un imobil). Mai trebuie spus că, în dosarul în care Borbely a fost scăpat de colegi, consilierul său personal, Szepessy Szabolcs, și doi oameni de afaceri au fost, în noiembrie 2016, condamnați definitiv la câte doi ani și jumătate de închisoare.

În categoria consilierilor „simpli” intră Simona Gabriela Baltag, Raluca Mihaela Sandu, Florin Baranga, Gabriela Pintilie, Marius Lucian Margasiu și Iulian Constantin Angheluș. Majoritatea sunt tineri, unii au avut legături cu Ministerul Comunicațiilor în guvernarea Ponta, excepție făcând ultimul, care a fost membru al PNL timp de 18 ani.

Pe lângă toți acești consilieri, Grindeanu îl are și pe secretarul general al PSD, Marian Neacșu, pe post de consilier onorific în domeniul relației cu Parlamentul. În februarie 2016, Neacșu a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat ilegal fiica la biroul parlamentar. Pentru activitatea de consiliere a prim-ministrului Grindeanu, fostul deputat nu va fi remunerat, se precizează în decizia semnată de șeful Executivului.

73 de secretari de stat doar în ministere

La doar câteva ore de la depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, premierul Grindeanu a semnat prima decizie de numire în funcție a unui secretar de stat. Era vorba de Liviu Marian Pop, fost ministru pentru dialog social, care avea să ocupe funcția doar o lună și jumătate, după care a preluat un mandat de senator.

De atunci, din 5 ianuarie, premierul Grindeanu tot semnează decizii de numiri în funcție, așa că există în ministere nu mai puțin de 73 de secretari de stat.

Cei mai mulți secretari de stat îi găsim la ministerul mamut condus de Sevil Shhaideh, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene: șapte. Dintre aceștia, merită menționați Cătălin Ștefan Rotea (fost șef de cabinet al ex-ministrului Darius Vâlcov) și Adrian-Ionuț Gâdea, fost deputat și fost președinte al CJ Teleorman.

Și, dacă Laszlo Borbely îl poate consilia pe premier, un alt politician cu probleme penale și-a găsit post de secretar de stat la Ministerul Culturii: Mădălin Voicu. Dosarul de corupție în care acesta a fost trimis în judecată, alături de ex-deputatul Nicolae Păun și fostul șef al ANAF Gelu Diaconu, a fost restituit DNA de Înalta Curte de Casație și Justiție pe 3 februarie 2017, adică la o săptămână după numirea lui Voicu ca secretar de stat.

Pentru liniște socială, la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a fost cooptat secretar de stat unul dintre sindicaliștii cu venituri anuale impresionante: Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Federației Sanitas din România.

La cei 73 de secretari de stat din ministere se adaugă alți câteva zeci de la conducerea autorităților, agențiilor, departamentelor și oficiilor din subordinea Guvernului. De la învestire, Grindeanu a numit 27 de președinți cu rang de secretar de stat, printre care și pe Cristiana Barbu, mama fostului deputat PSD Cătălina Ștefănescu. Deci, în total 100 de secretari de stat numiți în doar două luni.

Toți aceștia sunt secondați de unul, dacă nu doi subsecretari de stat. Dintre aceștia merită menționată Ionica Sfetcu. Sfetcu a rezistat doar 24 de ore în funcție, probabil cât i-a luat premierului să afle din presă că fostul inspector al Direcției Sanitar-Veterinare era trimis în judecată încă de acum doi ani, fiind acuzat de 19 infracțiuni de luare de mită.

Cum se guvernează în alte țări

Spre comparație cu Executivul PSD-ALDE, Franța are un cabinet format din 17 miniștri plus premierul Bernard Cazeneuve. Deci, din start cu zece portofolii ministeriale în minus. Apoi, francezii au doar 20 de secretari de stat, din care trei lucrează direct cu prim-ministrul. Franța are o populație de circa 66 milioane de locuitori.

La rândul său, Germania este guvernată de o echipă formată din cancelarul Angela Merkel, 15 miniști federali și patru miniștri de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...