Parlamentarii au făcut mai multe modificări în ultimele două şedinţe ale Comisiei. Una dintre ele vizează Parlamentul. Acesta ar putea fi dizolvat dacă preşedintele rămâne în funcţie după un referendum pentru demiterea sa. Deocamdată vorbim doar despre un amendament votat în Comisia pentru revizuirea Constituţiei.
Potrivit noului proiect de Constituţie, suspendarea preşedintelui poate avea efecte asupra Parlamentului. „Dacă o suspendare se face, președintele e suspendat, dar verdictul popular e altul decât al Parlamentului, atunci pleacă Parlamentul, adică e dizolvat”, a precizat Crin Antonescu, președintele Comisiei pentru revizuirea Constituției.
Parlamentarii, nemulţumiţi de proiectul la care au lucrat în vară au simţit nevoia să facă câteva modificări. Prima se referă la probele obţinute ilegal. Textul propus anul trecut prevedea interzicea folosirii acestor probe. În ultima şedinţă a Comisiei, aleşii s-au răzgândit. Probele obţinute ilegal pot fi folosite doar în apărarea acuzatului.
Amendamentul nu i-a fost prea clar nici lui Crin Antonescu: „Și pe mine m-a contrariat inițial. Trebuie înțeles în sensul că acuzatul face el niște probe și alea sunt bune”.
O altă modificare prevede că procurorii nu vor mai avea la dispoziţie cele 48 de ore în care pot face interceptări fără mandat de la instanţă.
Avocatul Poporului nu va mai fi revocat din funcţie de Parlament, ci mandatul îi va înceta doar în caz de deces, incompatibilitate sau demisie. Este o altă modificare adusă de membrii Comisie Legii Fundamantale.
Prim-vicepreședintele PDL Cătălin Predoiu consideră că modificările aduse proiectului de Constituție reprezintă o nouă încercare a USL de amestec în problemele justiției.
„Am văzut în Parlament marțea neagră repetată. (...) A spune că o probă obținută ilegal poate fi folosită dacă este în favoarea inculpatului creează un dezechilibru între acuzare și apărare. Constituția este legea fundamentală iar USL o trimite în derizoriu pentru a se proteja de justiție”, a precizat Cătălin Predoiu.
PDL nu are niciu membru în Comisia de revizuire a Constituţiei. Aceştia s-au retras, după ce reprezentanţii USL au refuzat să reia de la zero procesul de revizuire.
Cătălin Predoiu: „Sunt cazuri grave în care procurorul este paralizat de amendamentul din Constituție”
Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat, în cadrul emisiunii „Imparțial”, unul dintre motivele pentru care crede că s-a repetat „marțea neagră”.
„A fost suprimat dreptul procurorului, timp de 48 de ore, în cazuri urgente, să poată dispune ascultarea, simultan cu cererea adresată judecătorului, pentru a obține autorizarea după cele 48 de ore. Pot fi cazuri grave, de amenințarea vieții unei persoane, de terorism, în care procurorul este paralizat de acest amendament în Constituție”, a spus acesta.