Retragerea lui Crin Antonescu n-a reprezentat o surpriză. Fostul lider liberal intrase deja într-un con de umbră, după ce a anunţat că nu mai candidează la prezidenţiale. Implicarea sa în campanie şi în viaţa partidului au fost minime, mai ales din cauza relaţiei tensionate cu fostul său colaborator Klaus Iohannis. Crin Antonescu a declarat că nu are regrete, chiar dacă nu este pe deplin liniştit: „Liniştit cât eşti viu nu eşti niciodată. Dacă nu eşti prost, ceea ce nu e cazul. Am sufletul împăcat că am făcut în deplină bună credinţă lucrurile pe care am considerat necesar să le fac”.
Şi Cristian Diaconescu a ieşit de pe scena politică în 2014, după ce şi-a retras candidatura la alegerile prezidenţiale. Iniţial, el fusese desemnat candidatul PMP, fiind susţinut puternic chiar de Traian Băsescu. La scurt timp însă, Elena Udrea i-a luat locul. Supărat, fostul consilier prezidenţial a ieşit din Partidul Mişcarea Populară şi a anunţat că candida independent. Peste doar câteva zile, s-a răzgândit: „Fundaţia Mişcarea Populară o sprijină pe Elena Udrea. Este un anunţ cât se poate de natural. Era o aventură, din punctul meu de vedere, ideea de a împărţi electoratul”.
Tot anul trecut, un alt veteran în politică, Miron Mitrea, şi-a anunţat retragerea. El a declarat că din 2015 va demisiona din toate funcţiile din PSD şi din Parlament. Surse social-democrate au declarat că motivul retragerii ar fi dosarul pe care fostul ministru al Transporturilor îl are în instanţă şi pentru care a primit o condamnare cu executare, dar care nu este definitivă.
Tot dosarele i-au scos din politică, forţat, pe mai mulţi politicieni. Cel care a deschis seria politicienilor cu greutate nevoiţi să părăsească politica a fost Relu Fenechiu, condamnat chiar la începutul lui 2014. Pe când încă nu ştia verdictul, liberalul nu concepea să iasă din politică.
Dan Voiculescu este un alt politician aflat acum la închisoare. Se retrăsese mai demult din prima linie, dar avea încă un cuvânt greu de spus în partidul său şi nu numai. El a fost cel care a dat tonul suspendărilor lui Traian Băsescu şi unul dintre cei care au contribuit la crearea Uniunii Social-Liberale.
„Dacă e vorba de o condamnare de către instanţă, îmi iau hainele şi mă duc”, spunea Dan Voiculescu.
Un alt greu al politicii româneşti, liberalul Dan Radu Ruşanu a ieşit şi el din scenă. A dat iniţial politica pe funcţia de şef al Autorităţii pentru Supraveghere Financiara, apoi a fost arestat.
Pe final de an, un alt nume greu, Viorel Hrebenciuc a demisionat din PSD şi din Camera Deputaţilor, înainte de a fi arestat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.