Retragerea ordinului lui L. Tokes, subiect de interpelare în Camera Lorzilor din Marea Britanie
„Cu două zile ȋnainte de adunarea Consiliului de onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, 18 noiembrie 2013, Lord Alton din Liverpool (foto) întreabă Guvernul Majestăţii Sale ce demersuri doreşte să întreprindă către Guvernul României, având în vedere faptul că episcopul Laszlo Tokes este vizat să-i fie retras Ordinul „Steaua României””, se arată într-un comunicat trimis de echipa de comunicare a europarlamentarului.
Acum o lună, eurodeputatul Laszlo Tokes a cerut amânarea luării în discuţie de către Consiliul de Onoare a retragerii Ordinului „Steaua României”, invocând faptul că are alte obligaţii în ziua programată pentru şedinţă, iar avocatul său nu se află în ţară.
Cererea sa venea după ce Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” amânase, în 11 octombrie, deja a doua oară să se pronunţe în privinţa decoraţiei lui Laszlo Tokes. În urmă cu două săptămâni, şedinţa a fost amânată din cauză că acesta nu s-a prezentat pentru a-şi susţine punctul de vedere.
Multiple amânări ale ședinței
Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” a fost programată pentru 26 septembrie, de la ora 16.00, la Academia Română, iar membrii acestuia urmau să ia în discuţie solicitările de retragere a decoraţiei conferite lui Laszlo Tokes, una dintre cereri aparţinând Corinei Creţu, care a făcut-o publică.
Alegerile pentru forul va decide dacă i se retrage „Steaua României” lui Laszlo Tokes au fost organizate încă din luna septembrie.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Reuniunea fusese convocată după ce europarlamentarul PSD Corina Creţu, membru al Ordinului Naţional „Steaua României”, a solicitat public, în 28 august, retragerea Ordinului „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes în decembrie 2009, ea invocând „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României”.
Conform regulamentului, consiliile de onoare ale fiecărui ordin „judecă faptele dezonorante care aduc prejudicii morale cavalerilor ordinelor naționale respective, altele decât faptele penale sancționare cu pedeapsa privativă de libertate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Dacă persoana învinuită, în acest caz Laszlo Tokes, nu se prezintă, se poate stabili un nou termen sau se poate decide judecarea sesizării în lipsă.
Consiliul adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor, prin vot secret, acestea se comunică Cancelariei Ordinelor, cu propunere de retragere a decorației sau se respingere a sesizării, care se înaintează șefului statului spre aprobare, prin decret.
Motivul solicitării
„Solicitarea recentă a europarlamentarului român Laszlo Tokes către premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezintă escaladarea unei serii întregi de acţiuni şi declaraţii anti-naţionale din partea sa, care au promovat în mai multe medii teza periculoasă a autonomiei pe criterii etnice. Am speranţa că împărtăşiţi, fiecare dintre dumneavoastră, principiile Constituţiei României şi ale luptei împotriva extremismului. De aceea, am încredere că veţi fi receptivi la această solicitare şi că veţi da un semnal cu privire la nevoia respectării fundamentelor morale ale statului şi poporului român”, se arată în mesajul Corinei Crețu către membrii Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”.
Premierul Victor Ponta declara, cu o săptămână înainte, că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea de retragere a decoraţiei europarlamentarului LaszloTokes.
Administraţia Prezidenţială anunţase, anterior, că preşedintele Traian Băsescu nu poate retrage decoraţia „Steaua României” decât la cererea unui alt cavaler al acestui ordin sau dacă cel decorat a primit o condamnare definitivă.
Președintele Senatului, Crin Antonescu, a sugerat ca această distinție să-i fie retrasă de șeful statului. Eurodeputatul român Laszlo Tokes îș exprimase nemulţumirea în legătură cu aceeastă propunere și a denunţat acţiuni de „instigare”, afirmând că România prezintă „unele semne ale unui regim dictatorial”.
Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că va contrasemna un eventual decret de retragere a ordinului.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, în 12 august, că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”, făcând referire la declarațiile lui Laszlo Tokes.
„Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţiile noastre nimic de genul celor nefericit susţinute din păcate de un cetăţean român care nu-şi merită calitatea de cetăţean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, a declarat atunci Traian Băsescu.
El a adăugat că „probabil” va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.
În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.
Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară „Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.
Precedente în retragerea decorațiilor
Laszlo Tokes a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu, în decembrie 2009, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.
Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.
Au existat două situații în care președintele Traian Băsescu a retras decorațiile acordate unor politicieni români.
În 9 mai, șeful statului a semnat decretul de retragere a unei decorații, Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, lui Cătălin Voicu.
Președintele motiva că hotărârea a venit ca urmare a deciziei de condamnare date de Înalta Curte de Casație și Justiție din 22 aprilie.
„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 9 mai a.c., decretul prin care se retrage Ordinul „Virtutea Militară” - în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, acordat prin Decretul nr. 981 din 29 noiembrie 2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 911 din 14 decembrie 2002, domnului Cătălin Voicu, având în vedere Decizia Penală nr. 86 din 22 aprilie 2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României”, se arăta în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Există un alt precedent, care îl vizează pe Corneliu Vadim Tudor.
În 24 mai 2007, preşedintele Traian Băsescu a semnat, după îndeplinirea procedurilor legale, Decretul privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, senatorului Tudor Corneliu Vadim, potrivit Administrației Prezidențiale.
Președintele României la data acordării decorației lui Corneliu Vadim Tudor era Ion Iliescu.
Mădălina Prundea
- Etichete:
- traian basescu
- ion iliescu
- victor ponta
- crin antonescu
- corina cretu
- corneliu vadim tudor
- laszlo tokes
- viktor orban
- cancelaria ordinelor
- ordinul steaua româniei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News