Judecătoarea Adina Ghiță, membru al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și reprezentant al acestei asociații la dezbaterile din Comisia Iordache, reacționează la mesajul Departamentului de Stat al SUA într-un stil asemănător PSD: poziția este „total nepotrivită și neconformă cu realitatea”. În plus, asemenea Liei Olguța Vasilescu, Adina Ghiță solicită să fie indicate „care dintre amendamentele adoptate de Comisie până la acest moment afectează independența justiției sau lupta anticorupție”.
„Proiectele legislative care sunt în Parlament și pe care le discutăm sunt altele decât cele propuse de Ministerul Justiției, așa cum greșit se susține în spațiul public de unele persoane”, își începe judecătoarea Adina Ghiță reacția la mesajul SUA, într-o postare pe Facebook.
„Prin toată prezența noastră acolo, precum și prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe întărirea independenței justiției și pe consolidarea garanțiilor pentru independența judecătorilor. Ședințele Comisiei sunt transparente, așa cum se poate vedea din toate înregistrările, care sunt publice”, își continuă reprezentanta UNJR pledoaria în favoarea Comisiei Iordache și a modificărilor aduse legilor justiției.
„Ideea care se încearcă să se inducă, și anume că se afectează independența justiției, nu corespunde absolut deloc stării de fapt. (...) Firesc este să vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane. Comunicatul în cauză prezintă incorect situația, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivită și neconformă cu realitatea”, continuă judecătoarea.
În aceeași postare, reprezentanta UNJR arată și că ar fi de „maxim interes ca Ambasada SUA sau chiar Departamentul de Stat să indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie până la acest moment afectează independența justiției sau lupta anticorupție”.
Un mesaj aproape identic a avut luni seară și Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și vicepreședinte al PSD la nivel național: „Poate fi interesant care articol din legile Justiţiei deranjează”.
Săptămâna trecută, când Comisia Iordache a decis scoaterea președintelui României din mecanismul numirii procurorilor și judecătorilor, Adina Ghiță a pledat în fața senatorilor și deputaților: „Încă de la numirea unui judecător se fac asemenea verificări asupra lui, există mecanisme. Ce anume ar mai putea să facă președintele României, să analizeze, pentru că totul este analizat de CSM? (...) Refuzul președintelui României poate fi arbitrar, nu este controlat de nicio instanță. Președintele României, la un moment dat, poate refuza fără să poată fi controlat, este o imixtiune în activitatea unui judecător”.