Mesajul SUA nu îl îngrijorează pe Florin Iordache: „Continuăm dezbaterile”

Data actualizării: Data publicării:
170808_iordache_CDEP_01_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Iordache, preşedintele comisiei care se ocupă de modificarea Legilor Justiţiei, nu este îngrijorat de mesajul transmis de Departamentul de Stat al Statelor Unite. El spune că, de fapt, mesajul s-ar referi la proiectul propus de Ministerul Justiţiei, nu la cel care se află acum în dezbatere. Mai mult, social-democratul spune că în comisie se fac doar modificările care sunt cerute de sistemul juridic.

Acel mesaj ar trebui citit în integralitate - sau în acel mesaj se discută de legile propuse de Guvern. Noi avem o dezbatere largă, pornim de la niște legi adoptate acum 14 ani, iar întregul sistem juridic din România ne cere să intervenim asupra acestor legi”, a spus Florin Iordache.

Fără îndoială, noi continuăm această dezbatere şi vom ţine cont în continuare de toate punctele de vedere exprimate de mediul juridic care este invitat”, a adăugat el.

Se face referire la legile propuse de Guvern. Față de legile propuse de Guvern, eu și colegii care am semnat avem o serie de modficări importante”, a mai spus Florin Iordache.

El adaugă că nu știe de ce este îngrijorat Departamentul de Stat al SUA.

Nu facem decât să transpunem acele observații și modificări cerute de sistemul juridic din România, niciuna din modficări nu aduce atingere independenței justiției și nu pune presiune pe magistrați”, a spus parlamentarul.

Noi nu am discutat până acum decât de nişte chestiuni care vizează separarea carierei magistraţilor, am discutat despre întărirea independenţei şi a judecătorilor şi a procurorilor, fără un amestec politic în actul de numire, în actul de revocare şi în cariera magistraţilor şi sper să ajungem şi la legea răspunderii magistraţilor. Din punctul meu de vedere, nu există niciun motiv să oprească Parlamentul să facă o dezbatere. Vreau să vă reamintesc că aceste legi au fost adoptate în 2005 prin asumarea răspunderii Guvernului. Deci între asumarea Guvernului, unde nu există o dezbatere, şi o dezbatere largă cu toţi cei interesaţi la masă, cred că este de preferat cel de-al doilea mod de lucru”, a mai spus Iordache.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus ambasadorul SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...