Campania electorală a început de aproape o săptămână, dar abia de acum înainte, după vacanţa de Paşte, bătălia se încinge. Nu se va mai da atât de mult pe stradă, prin afişe. Noile reguli sunt mult mai stricte decât cele din pre-campanie. Doar câteva panouri mici şi ascunse sunt puse la dispoziţia partidelor. Regulile sunt clare. Fiecare partid are dreptul la un afiş. Dar, ca de obicei, regulile au fost făcute să fie încălcate.
După zilele libere de Paşte şi 1 Mai, Capitala s-a mai dezmorţit. În jurul prânzului, forfota obişnuită. Maşini multe, oameni grăbiţi. Nu este uşor să reperezi panourile electorale. Aproape ascunse, nu au păstrat sclipirea şi grandoarea afişelor din pre-campanie. Deşi au fost puse doar sâmbăta trecută, par vechi de câţiva ani. Ploile şi vântul din ultimele zile le-au măcinat.
Până să înceapă oficial campania electorală, partidele umpluseră oraşele cu bannere masive, cu litere de-o şchioapă. Contrastul cu afişele permise în campanie este evident.
S-au dus vremurile când partidele puteau pune afişe peste tot prin oraş. Acum trebuie să respecte regulile. Au la dispoziţie doar panouri amenajate de primării, unde fiecare partid este obligat să pună un singur afiş. Sunt incomparabil mai mici decât ce am văzut până acum, iar unii trecători spun că le văd foarte greu. Totuşi, mesajele pe care le văd contează, spun oamenii, pentru votul pe care îl vor da pe 26 mai.
„Eu vad normal să se vadă afişekle, altfel cum îşi fac publicitate?”.
„Sunt de părere că dacă se pune un afiş, trebuie să se pună pentru cetăţeni, să-l vadă, nu să-l caute”.
Pe panourile din centru regula de aur e respectată de toată lumea. Niciun partid nu a pus mai multe afişe. Ceva mai departe, în cartierele de locuinţe, regula e încălcată flagrant. PSD are câte trei afişe pe fiecare parte a panoului. ALDE, la fel. UNPR, câte două.
Bătălia e mare pe panourile din cartiere: Sub un afiş cu USR, puţin desprins, e unul al ALDE. Alianţa mai are însă pe acelaşi panou, încă două reclame. Cum afişele sunt relevante doar în măsura în care oamenii le şi văd, Digi24 i-a întrebat pe candidaţi care este cel mai puternic mesaj pe care îl transmite electoratului partidul lor.
Maria Grapini, candidat PSD: „România merită mai mult şi România are nevoie de patrioţi care să reprezinte interesele statului şi pe cele ale cetăţenilor în Parlamentul European”.
Rareş Bogdan, candidat PNL: „România trebuie să rămână în Europa, România este un stat european, nu avem voie să îi lăsăm pe cei din PSD-ALDE să ne îndepărteze de Europa”.
Dacian Cioloş, candidat USR-PLUS: „Dacă vrem să avem o ţară normală, e nevoie să ne implicăm cu toţii, dar mai ales, trebuie să votăm. De aceea vă chem la vot, pentru demnitatea fiecăruia dintre noi şi pentru viitorul României oneste şi decente”.
Andrei Gerea, candidat ALDE: „ALDE îşi doreşte o Românie parte a unui sistem european, închegat, coeziv, o Românie care să fie respectată în Europa. Nu suntem cetăţeni de mâna a doua, nu suntem o ţară de mâna a doua. România merită să fie respectată.”
Alegerile europarlamentare au loc pe 26 mai. Din 27 aprilie a început campania. Iar prima regulă pentru partide a fost să ia de pe străzi toate bannerele din precampanie. Nu toată lumea s-a conformat.