Primele reacţii după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind referendumul pentru justiţie. Este un moment neinspirat, iar preşedintele parazitează temele europene cu una internă, spune unul dintre aleşii puterii. Opoziţia salută, în schimb, îniţiativa şefului statului. Acesta a aspus că este „aproape” hotărât să convoace un referendum odată cu alegerile europarlamentare 2019, care vor avea loc pe 26 mai.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai, când avem alegeri europarlamentare. Aproape. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă vrea să tolereze în continuare corupția și corupții care schimbă legea pentru ei.
Anunţul lui Klaus Iohannis a venit după o solicitare expresă a USR.
Ionuț Moșteanu, deputat USR: Este un moment al adevărului în care românii pot spune actualilor guvernanți: domnilor, ați câștigat puterea politică pentru a crește țara, economia, nu pentru a schimba legile justiției ca să scăpați de pușcărie.
În acelaşi timp, liberalii au declarat că vor susţine orice decizie a preşedintelui, dar nu au spus clar că şi-ar dori un referendum. În schimb, reprezentanţii PSD au criticat anunţul venit de la Cotroceni - au spus că în campania electorală ar fi trebuit să se discute doar „teme europene”.
Oana Florea, deputat PSD: Este dreptul lui să facă asta, dar momentul e total neinspirat acum, parazitând această temă cu orice altă temă internă nu cred că este oportun. Nu mă mai miră nimic din mandatul dnului Iohannis, probabil că găsește din asta încă o rampă ca să își facă campanie.
Analiştii spun că PSD ar fi dezavantajat de un referendum privind justiţia, pentru că social-democraţii vor pierde procente, dacă prezenţa la vot creşte.
Cristian Tudor Popescu, gazetar: Acest <aproape> mi se pare straniu, nu înţeleg de ce îl utilizează preşedintele într-o astfel de chestiune care, de altfel, datează de doi ani. Ori anunţa: <voi propune referendumul pe 26 mai pe temă de justiţie>, ori nu, ori tăcea. Consecinţa cea mai utilă a unui astfel de referendum şi cea mai realistă e creşterea prezenţei la vot.
Preşedintele ţării e cel care stabileşte data şi întrebarea pentru referendum. Parlamentul are 20 de zile la dispoziţie să dea un răspuns, care e doar consultativ.
Citiți și:
Olguţa Vasilescu, despre referendum: Eu zic să-l lăsăm pe preşedinte să şadă şi să cugete liniştit