PLUS a reacționat la Acordul Național propus partidelor parlamentare de președintele Klaus Iohannis. Formațiunea condusă de Dacian Cioloș susține punctele din documentul făcut public de președinte, dar arată că mai sunt încă „3 puncte care nu pot lipsi dintr-un astfel de acord”.
Este vorba despre reforma Curții Constituționale, introducerea în Constituție a principiului „Fără penali în funcții publice” și dezbateri publice privitoare la reforma legislației justiției și legislației penale, arată PLUS într-un comunicat de presă.
În ceea ce privește reforma CCR, PLUS arată că „arbitrul ultim al tuturor încercărilor PSD din ultimii doi ani de a modifica legislația justiției și codurile penale a fost CCR. Din păcate, politizarea acestei instituții, datorată în primul rând modului de desemnare a judecătorilor constituționali, a înlăturat încrederea românilor în deciziile sale. Solicităm începerea unei dezbateri cu privire la reforma instanței constituționale, care să aibă drept rezultat revizuirea dispozițiilor constituționale actuale”.
Potrivit PLUS, Constituția trebuie să prevadă că persoanele condamnate definitiv la închisoare nu pot fi alese în funcții publice. „Este voința a un milion de români, iar politicienii trebuie să o respecte și să supună referendumului revizuirea Constituției în acest sens”, se arată în comunicat.
PLUS propune de asemenea dezbateri publice privitoare la reforma legislației justiției și legislației penale, „la care să participe deopotrivă reprezentanți ai magistraților, ai societății civile și ai mediului universitar” și care să aibă ca punct de plecare proiectul de lege pregătit de către Ministerul Justiției în 2016, după consultări realizate în marile centre universitare din țară.
„Acordul pentru independența justiției poate reprezenta punctul de la care poate reîncepe reconstruirea României. Suntem gata să susținem acest acord și suntem gata să reconstruim România”, se mai arată în comunicat.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că propune partidelor semnarea unui acord politic național pentru garantarea rămânerii României în UE. Pactul se referă la transpunerea în legislație a rezultatelor referendumului, la revizuirea legilor justiției pentru a ține seama de recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
„Am decis să invit partidele politice parlmentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau dacă vreți altfel, un pact politic pentru România europeană. Așadar, acord politic național care conține în esență următoarele chestiuni: transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru corupți, a interdicției adoptării de ordonanțe de urgență în justiți, extinderea dreptului de sesizare a CCR. Dar și transpunerea măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, și în strict acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, a rapoartelor MCV și GRECO, adoptarea modificărilor Codului penal și a Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene”, a spus Klaus Iohannis după consultările de la Cotroceni.