Război şi pace este scenariul după care au evoluat relaţiile dintre cei doi lideri ai coaliţiei guvernamentale, Victor Ponta şi Crin Antonescu. După zile întregi în care şi-au aruncat acuzaţii şi au ameninţat cu retragerea sprijinului politic pentru Guvern sau pentru alegerile prezidenţiale, premierul a anunţat reconcilierea cu Crin Antonescu.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat, marți, că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi că s-a „împăcat” cu acesta, iar orice dispută va fi păstrată în viitor într-un cadru privat.
„Ne-am împăcat. Am vorbit cu dânsul - a trebuit să plece în Elveţia, avea o vizită programată - am vorbit, iar azi în Parlament s-a văzut foarte clar că majoritatea USL funcţionează foarte bine, ca şi până acum. În ceea ce mă priveşte - şi sunt convins că şi Crin va face la fel - orice dispută sau neînţelegere o păstrăm în cadru privat", a spus Victor Ponta.
El a precizat că Antonescu rămâne candidatul USL la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care PSD şi-a respectat întotdeauna toate acordurile astfel că nu s-a pus problema nici de această dată de o modificare în acest sens.
Anterior, Ponta a asigurat că românii nu vor mai auzi din partea sa nicio declaraţie care să genereze tensiune în USL, argumentând că stabilitatea guvernării până în 2016 este mai importantă şi adăugând că el personal va avea grijă „să fie pace”.
În ultima săptămână, liderii PNL şi PSD, în frunte cu Crin Antonescu şi Victor Ponta, au lansat o serie de acuzaţii publice reciproce, vorbind inclusiv de riscul ruperii USL şi al căderii Guvernului.
Cum s-a ajuns la tensiuni fără precedent în USL
Tensiunile au crescut zile în şir, timp în care cei doi parteneri de alianţă s-au ameninţat reciproc. Cei doi nu au ezitat să vorbească despre ieşirea de la guvernare sau despre demisia premierului. Liberalul le-a transmis social-democraţilor că nu va face compromisuri pentru a-şi asigura sprijinul lor la alegerile prezidenţiale.
„Domnul Ponta trebuie să se hotărască şi în cazul în care nu mai doreşte să respecte această hotărâre a Congresului să declanşeze un nou Congres sau, în fine, prin modalităţile pe care i le permite statutul, să anuleze această hotărâre. (...) Dacă cineva crede că Antinescu o să meargă pe brânci se înşală amarnic”, a declarat Crin Antonescu pentru gandul.info. Întrebat dacă Victor Ponta ar trebui să-și dea demisia în cazul ruperii USD, Crin Antonescu a răspuns ferm: „Sigur că da”.
Liderii PSD au făcut încă de dimineaţă apel la raţiune.
„I-am spus lui Crin că este bine să purtăm discuțiile astea în USL, are același punct de vedere, această escaladare nu face bine nimănui. Nu se pune problema acum să se rupă USL, sub nicio formă”, a declarat Liviu Dragnea.
Animozităţile în USL au început după ce Crin Antonescu i-a reproşat premierului că, deşi doreşte realizarea proiectuluI Roşia Montană, nu are curajul să îşi asume răspunderea la nivelul Guvernului şi preferă să paseze problema Parlamentului.