Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, miercuri, la Antena 3 CNN, că Acordul privind aderarea României la Schengen aerian nu e niciun fel de umilinţă, iar verificările care vor fi făcute în aeroporturile din România sunt ceva firesc. „Eu ultima dată în decembrie am fost oprit pe aeroportul din Larnaca, culmea este că unul dintre poliţiştii Frontex de pe aeroport era român”, a spus eurodeputatul.
Rareş Bogdan susține că a văzut tot felul de abordări legate de Acordul privind aderarea României la Schengen aerian şi că acesta nu reprezintă niciun fel de umilinţă.
„Înțeleg îngrijorarea presei, e firească, e normală, dar vă asigur că nu se schimbă absolut nimic. Am văzut tot felul de abordări: „E o umilință pentru România”. Nu e niciun fel de umilință. Eu ultima dată în decembrie am fost oprit pe aeroportul din Larnaca, culmea este că unul dintre poliţiştii Frontex de pe aeroport era român”, a spus europarlamentarul PNL, despre verificările din aeroporturile din România, în urma admiterii României în Schengen pe cale aeriană.
Rareş Bogdan a precizat că noi avem la ora actuală pe aeroporturi 220 de poliţişti români iar pe graniţele terestre, undeva la 450 de poliţişti.
„În total, sunt peste 700 de poliţişti din Ministerul Afacerilor Interne din România care sunt detaşaţi, pe Frontex sau pe alte forme de cooperare, în diverse granite ale UE, în diverse state care au aderat la Schengen cu ani în urmă. Faptul că există un control aleatoriu al maşinilor vi se poate întâmpla dvs când treceţi între Ungaria şi Austria, şi nu aveţi număr de România. Vi se poate întâmpla, când coborâţi din avionul de Frankfurt, când faceţi o escală către Paris sau New York, şi vă întreabă doi poliţişti sau reprezentanţi Frontex unde plecaţi, să vă prezentaţi actele şi să le daţi biletul de călătorie”, a mai afirmat liberalul.
Bogdan a menţionat că i se întâmplă frecvent, ca şi altor europarlamentari, când pleacă la Strasbourg, să li se solicite aleatoriu (..) documente în plus.
„Nu se întâmplă absolut nimic nefiresc ce se întâmplă şi în Portugalia, şi în Spania, şi în Danemarca, Grecia, poate şi în Cipru, mai mult decât oriunde altundeva”, a arătat Rareş Bodan, precizând că pe Acordul respectiv, „condiţiile Dublin sunt condiţii care şi astăzi sunt îndeplinite”.
Editor : C.L.B.