Unii social-democraţi caută deja prezidenţiabil pentru alegerile de anul viitor. Un bun prilej pentru redeschiderea discuţiei despre criteriile de integritate. Membrii PSD ar vrea să îmblânzească regulile de integritate, astfel încât competiţia electorală să fie mai deschisă. Opoziţia, în schimb, continuă să susţină criterii dure.
Interdicţii pentru deţinerea de funcţii publice sau de poziţii înalte în partid vor mai avea doar social-democraţii condamnaţi definitiv, nu şi cei cercetaţi de procurori. Este principala schimbare pe care vrea PSD să o aducă statutului formaţiunii.
Viorica Dăncilă, europarlamentar: „Trebuie să aplicăm aceeaşi măsură pe care noi o dorim şi la nivel european, şi la nivel naţional. Ştim foarte bine că există o directivă europeană care spune că există prezumţia de nevinovăţie până la o condamnare definitivă”.
Criteriile de integritate nu îi încurcă pe social-democraţi nici în cazul stabilirii prezidenţiabilului.
Reporter: Cine pleacă cu prima şansă? Liviu Dragnea?
Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD: E preşedintele partidului, sigur că da.
Reporter: Poate candida dacă are o condammare definitivă?
Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD: La funcţia de preşedinte al României oricine poate candida. Asta ar fi culmea...
Partidele din Opoziţie anunţă că nu renunţă la criteriile de integritate, indiferent cum ar fi liderii lor afectaţi.
Ludovic Orban - preşedintele PNL: „Aceste criterii de integritate au condus la situaţii care au dezavantajat partidul pentru că noi nu am mai putut să susţinem candidaţi la primărie extrem de populari numai că aplicarea acestor criterii e fundamentală pentru sănătatea societăţii româneşti.”
Ionuţ Moşteanu - vicepreşedinte al USR: „Uniunea Salvaţi România a iniţiat un proiect de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, ca să nu mai permită penalilor, celor care sunt cercetaţi penal, să acceadă în funcţiile publice numite sau alese.”
Aceeaşi propunere vine şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, în 5 ianuarie: „Este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în Constituție”.
Alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc la finalul anului viitor, iar Legea fundamentală nu pune în calea candidaturii condiţii de integritate. Astfel de piedici sunt prevăzute într-o lege doar în cazul miniştrilor.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea