Premierul şi-a exprimat astfel, într-o conferinţă de presă, nemulţumirea cu privire la numărul mare de parlamentari, referindu-se inclusiv la situaţia din Gorj, județ care are 11 parlamentari, în loc de opt, câţi au fost în legislatura trecută.
„Ori ne întoarcem la listă, lista fiecărui partid, cu 300 de deputaţi, iar Senatul trebuie să aibă ca atribuţii doar reprezentarea regiunilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale, cu un număr mult mai mic de senatori. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca fiecare judeţ să aibă ca în America un număr de doi senatori", a spus Ponta, care a ţinut să dea asigurări că în 2016 „ne vom întoarce la o cifră cât de cât normală”.
Actualul premier și liderul liberal Crin Antonescu sunt inițiatorii unei legi așa-numite a „uninominalului pur”, care a fost contestată de PDL la Curtea Constituțională. Instanța a declarat neconstituțional textul, motivând că schimbările electorale nu se pot face cu șase luni înainte de scrutin.
În urma alegerilor din 9 decembrie, actualul sistem electoral - unic în lume, care combină uninominalul cu un algoritm de redistribuire în funcție de scorul partidelor - a dus la o creștere fără precedent a numărului de parlamentari, 588, cu aproape o treime mai mult decât în precedenta legislatură. Victor Ponta și Crin Antonescu au dat vina pentru această situație pe PDL, pentru că a contestat „uninominalul pur” la Curtea Constituțională.
Regiunile vor avea centre de decizie
Premierul a precizat că în 2013 va fi făcută şi regionalizarea României, lucru care va fi realizat odată cu modificarea Constituţiei.
„Dacă n-o facem în 2013, iar mai aşteptăm câţiva ani. Acum putem, avem şi majoritate, nu avem alegeri, nu avem niciun impediment. Avem şi obligaţia ca de la 1 ianuarie 2014 să avem structurile pregătite pentru un nou exerciţiu financiar multianual, iar în cazul Olteniei chiar avem şi pregătite psihologic toate cele cinci judeţe. Nu mă întrebaţi cine va fi însă preşedinte, că aici…", a spus premierul.
Ponta a menţionat că o regiune nu va avea o capitală propriu-zisă, ci centre de decizie.
„Ar fi o mare greşeală să strângi totul într-un singur oraş. Noi fugim să nu mai strângem totul la Bucureşti, aşa încât ideea de dezvoltare uniformă într-o regiune este aceea de a avea centre diferite, în funcţie de atribuţiile care revin regiunii”, a mai spus Ponta.