PSD şi PNL îşi plătesc datoriile istorice cu bani de la buget. Puşculiţa de partid se umflă, prin modificări succesive ale legii. Dacă tot anul trecut, PSD a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă 16,5 milioane de lei, în primele 9 luni din 2018, subvenţia a depăşit 60 de milioane de lei. Şi în cazul PNL, suma a crescut de 3 ori şi jumătate.
Boala cronică a datoriilor istorice acumulate de PSD şi PNL pare să se vindece din bani publici. Partidele anunţă scăderi spectaculoase ale datoriilor.
Mircea Drăghici, trezorier PSD: „În jur de 20 de milioane. Am reuşit să reducem cu 11, 12 milioane de la nivelul anului 2016”.
Robert Sighiartău, secretar general al PNL: „Am reuşit să reducem datoria partidului Naţional Liberal pe 2017 cu aproximativ 2,5 milioane de euro”.
Scamatoria le aparţine chiar aleşilor, care şi-au dat legi cu dedicaţie.
Ovidiu Voicu, director al Centrului pentru Inovare publică: „Ele s-au ancorat puternic la bugetul public în urma modificărilor legislative, fac campanii electorale plătite integral din bani publici, au crescut foarte mult salariile parlamentarilor, sumele forfetare şi posibilitatea de a angaja oameni din partid la cabinetele parlamentare”
Conturile partidelor parlamentare sunt umplute lunar de Autoritatea Electorală Permanentă. În ianuarie 2017, PSD primea o subvenţie de 701.882 de lei.
Luna trecută, surpriză! În puşculiţa partidului au intrat peste 35 de milioane de lei.
Şi la PNL s-au umflat conturile. Liberalii au încasat peste 16,1 milioane de lei în septembrie, faţă de 344.455 de lei la începutul anului trecut. În vară, Autoritatea Electorală rămăsese fără bani, dar s-a rezolvat.
Mircea Drăghici, trezorier PSD: „Vă aduceţi aminte că rectificarea bugetară a întârziat serios, s-au acumulat lunile iulie, august şi septembrie, ca atare a ieşit o astfel de sumă”.
Ovidiu Voicu, director al Centrului pentru Inovare publică: „În urma rectificării din august, suma totală pentru partide a ajuns pe 2018 la 180 de milioane de lei, ceea ce înseamnă de 6 ori mai mult decât în 2017 şi de 20 de ori mai mult decât în 2015”.
Însă datoriile nu au fost plătite integral.
Robert Sighiartău, secretar general PNL: „Oricâţi bani ai avea dacă nu ai idee cum să îi cheltui şi să negociezi contracte, să ai o bugetară corectă, poţi acumula oricând datorii.”
USR a primit anul trecut o subvenţie de 2.315.426 de lei, ALDE a încasat 1.923.037 de lei, iar PMP a avut dreptul la 1.273.405 de lei.