PSD va numi miniștri interimari pentru portofoliile Justiției, Fondurilor Europene și Românilor de pretutindeni, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat cele trei propuneri trimise săptămâna trecută la Cotroceni de premierul Viorica Dăncilă.
Miniștrii interimari sunt Ana Birchall, la Justiție, Eugen Teodorovici, la Fonduri Europene, și Radu Oprea, la Ministerul pentru Românii de pretudindeni.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că va trimite în această seară propunerile la Cotroceni.
PSD renunță astfel la planul de restructurare a Guvernului, ceea ce ar însemna un vot în Parlament.
Anunțul vine în condițiile în care în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților a avut loc o ședință de urgență, imediat după anunțul președintelui. În biroul șefului PSD au intrat senatorul Claudiu Manda, senatorul Șerban Nicolae, ministrul Turismului, Bogdan Trif. Din partea ALDE participă vicepreședintele partidului Daniel Chițoiu.
Președintele a anunțat astăzi că a respins propunerile din partea PSD pentru ministerele Justiției, Fondurilor europene și pentru Românii de pretutindeni. Persoanele propuse nu sunt pregătite și nu au ținuta necesară pentru a ocupa aceste posturi, a spus Iohannis. Este vorba despre Eugen Nicolicea, Oana Florea şi Tit Liviu Brăiloiu.
Iohannis a mai spus că nu ia act de demisia miniștrilor Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero până când nu va ști cine sunt înlocuitorii lor, fie că e vorba despre miniștri interimari, fie de noi propuneri de miniștri.
Social-democrații au luat în considerare și schimbarea celor trei miniștri prin restructurare a Guvernului. Senatorul PSD Şerban Nicolae spunea aseară că luni a avut loc o şedinţă a coaliţiei în care s-a decis ca miercuri să fie dat votul în Parlament pe restructurarea Guvernului.
Totuși, premierul Viorica Dăncilă a trimis marți la Parlament lista priorităților legislative ale Guvernului, dar nu și cererea pentru restructurarea Guvernului. Potrivit legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor „Primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii Guvernului prin înfiinţarea, desfiinţarea sau, după caz, divizarea ori comasarea unor ministere. În astfel de situaţii prevederile art. 36 se aplică în mod corespunzător”.
De altfel, Viorica Dăncilă a respins încă din ședința CEx de săptămâna trecută ideea unei restructurări guvernamentale care ar fi ocolit acordul lui Klaus Iohannis pentru numirile noilor miniștri.
Întrebat miercurea trecută de ce nu a fost premierul de acord cu restructurarea, Dragnea a răspuns: „Doamna prim-ministru a spus că ar vrea şi speră să se rezolve într-o zi - două, să-i trimită preşedntelui propunerile şi până vineri să se depună jurământul”.