PSD: Guvernul Cioloş nu are legitimitatea să schimbe Codul fiscal
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că Guvernul Cioloş nu are legitimitate să schimbe Codul Fiscal, el făcând referire la un proiect de modificare a Codului fiscal care prevede creşterea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, un proiect neasumat de Guvern.
”Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş”, a spus Dragnea.
Proiectul invocat de liderul social-democraţilor nu a fost asumat public de ministrul de Finanţe. Anca Dragu a declarat, la Digi 24, : „Nu avem în vedere o asemenea măsură. Eu, ca ministru al finanţelor, nu am în vedere o asemenea măsură. Solicitarea mea a fost foarte clară - aceea ce a găsi soluții de simplificare şi debirocratizare, pentru crearea unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităților economice. După cum am spus, predictibilitatea fiscală e foarte importantă în actul guvernamental şi pentru activitatățile economice. Eu nu renunţ la acest principiu!”, a declarat ministrul finanțelor, Anca Dragu, la Digi24.
Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal obţinut de Profit.ro. În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. Măsura va afecta persoanele cu activităţi independente care, în prezent, datorează 10,5% şi 5,5%. Povara taxării se va dubla în cazul lor.
Angajatorii vor achita doar CAS pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%. Astfel, contribuţiile sunt aproape integral mutate în sarcina angajatului sau a persoanei fizice cu activităţi independente, cum sunt Persoanele Fizice Autorizate (PFA) şi profesiile libere.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News