„Am luat act de declarațiile premierului Cioloș”, a spus Liviu Dragnea, referindu-se la anunțul primului ministru de a reda scutirile de impozite pe clădiri și terenuri acordate veteranilor de război și văduvelor lor. „Așteptăm ca vorbele să se transforme în fapte”, a spus liderul social-democrat, care a avertizat că, în cazul în care Guvernul nu-și va onora angajamentul, va relua discuțiile pe tema moțiunii de cenzură.
„Nu am decis că nu mai facem moțiune”, a mai precizat Dragnea, adăugând că PSD mai are nemulțumiri și față de lipsa de absorbție a fondurilor europene, de situația din Educație și Sănătate, iar în funcție de agravarea lor, moțiunea de cenzură ar putea reveni pe agenda discuțiilor.
Liviu Dragnea a reluat declarația potrivit căreia PSD și ALDE (care au o alianță pre și postelectorală) nu doresc să preia guvernarea înainte de alegeri.
La rîndul său, copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu s-a decis depunerea unei moțiuni de cenzură în cadrul întîlnirii de joi cu PSD, pentru că ambele formațiuni au responsabilitate față de electorat.
Pentru ca o moțiune de cenzură să fie aprobată de Parlament, inițiatorii au nevoie de 257 de voturi. În acest moment, PSD și ALDE au împreună 231 voturi și mai au nevoie de 26 de aliați pentru demiterea Guvernului.
Într-un interviu recent, Liviu Dragnea a declarat că nu negociază voturile în favoarea moțiunii cu PMP și Traian Băsescu, pentru că se poate baza pe voturile unor parlamentari UNPR, nemulțumiți de fuziunea cu PMP. Partidul condus de Traian Băsescu (41 de voturi după fuziunea cu UNPR) anunțase că nu susține moțiunea de cenzură.
De asemenea, din partea liberalilor, care susțin Cabinetul Cioloș, au venit critici la adresa PSD, pe care l-au acuzat că, prin demiterea Guvernului, partidul condus de Liviu Dragnea ar urmări blocarea unor inițiative ale executivului, referitoare la încurajarea diasporei să voteze la alegerile parlamentare, precum și o serie de normative ale Ministerului Justiției.