Proteste în prefecturile din țară. Angajații cer salarii mai mari, activitatea este blocată

Data actualizării: Data publicării:
ID187942_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sindicaliștii spun că pe durata protestului niciun document nu va fi înregistrat în prefecturi. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Proteste în Prefecturile din întreaga țară. Angajați își cer drepturile, nemulțumiți fiind de modul de salarizare care nu s-a schimbat de ani de zile, deși responsabilitățile lor au crescut de la un an la altul. Potrivit sindicaliştilor, niciun document nu va fi înregistrat sau soluţionat de către salariaţi, protestul fiind desfăşurat pe toată durata programului de lucru, în intervalul orar 8.00 -16.00.

Serviciile publice din cadrul Prefecturii judeţului Buzău au fost blocate de către membrii afiliaţi Sindicatului „Egalitatea” care au întrerupt luni dimineaţă activitatea, în cadrul unei greve generale.

Potrivit sindicaliştilor, niciun document nu va fi înregistrat sau soluţionat de către salariaţi, protestul fiind desfăşurat pe toată durata programului de lucru, în intervalul orar 8.00 -16.00.

„Toate serviciile sunt blocate cu excepţia primirii corespondenţei de care se va ocupa Cancelaria Prefectului. Registratura, Apostila, Serviciul Juridic, Serviciul financiar-contabil, serviciile pentru deconcentrate, situaţii de urgenţă, afaceri europene, toate sunt blocate. Toată lumea este în grevă. Toate activităţile sunt suspendate, nu primim nimic, doar corespondenţa. Greva se desfăşoară pe durata programului de lucru şi probabil se va desfăşura şi mâine dacă nu se vor rezolva revendicările noastre”, a declarat, pentru Agerpres, Stelică Bordea, liderul Sindicatului din Instituţia Prefectului Buzău, grup afiliat Sindicatului „Egalitatea”.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le câştigă raportate la responsabilităţile pe care le au de gestionat dar şi la inflaţie.

„Sindicatul nostru a declanşat greva generală având ca revendicări salarizarea, suntem cu salarizarea la pământ, a mai venit şi inflaţia, ne-a terminat. Suntem nemulţumiţi de faptul că nu s-au respectat termenele de punere în aplicare a Legii 153/2017, deci în anul 2022 trebuia aplicată legea salarizării unitare a bugetarilor. Datorită atribuţiilor pe care le are Instituţia Prefectului de control asupra activităţilor desfăşurate de administraţiile publice locale, de gestionare a deconcentratelor, dorim să fim transferaţi de la funcţii teritoriale la funcţii de stat şi nu în ultimul rând dorim să fim transferaţi de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) la Secretariatul General al Guvernului (SGG)”, a mai precizat liderul de sindicat.

Prefectul judeţului Buzău s-a declarat solidar cu sindicaliştii şi atrage atenţia că din pricina salariilor mici, din ce în ce mai mulţi angajaţi au ales să îşi dea demisia în favoarea altor instituţii publice unde câştigurile sunt mai mari. Acest lucru a determinat ca unul dintre cele mai importante servicii din Prefectură, cel Juridic să se confrunte cu deficit de personal.

Proteste sunt și în Brașov. Activitatea Instituţiei Prefectului Braşov a fost blocată, luni, de greva generală la care au aderat mulţi dintre angajaţii instituţiei, asemeni colegilor din ţară.

Referitor la grevă, prefectul Cătălin Văsii a spus că „există adevăr” în revendicări.

Principalele revendicări ale angajaţilor Prefecturii braşovene au fost trecute pe coli A4, pe care aceştia le-au afişat în timpul protestului care s-a desfăşurat, de la primele ore ale dimineţii, pe holurile instituţiei: echivalarea funcţiilor din instituţia prefectului cu cele publice şi aplicarea echitabilă a Legii salarizării 153/2017.

Unii angajaţi ai Prefecturii judeţului Tulcea au intrat în grevă, luni dimineaţă, nemulţumiţi din cauza salariilor.

Reprezentanta sindicaliştilor din cadrul instituţiei, Daniela Petroschi, a declarat pentru Agerpres că activitatea desfăşurată de angajaţii Instituţiei Prefectului - judeţul Tulcea este una „de excelenţă”, dar a fost subminată de-a lungul timpului prin nivelul de salarizare.

„Considerăm că salarizarea e doar o formă prin care demnitatea angajaţilor din Prefectură a fost subminată de-a lungul timpului. Activitatea pe care o derulează angajaţii din prefecturi e un înalt exerciţiu al funcţiei publice, o activitatea de excelenţă, pentru că aici se centralizează date de la nivel local, se fac analize, rapoarte. Este o activitate de excelenţă şi dorim ca acest lucru să se vadă şi în nivelul de salarizare”, a menţionat Petroschi.

În Maramureș, aproximativ 30 de angajați cer „redarea demnității, salarizare pe măsura răspunderii pe care o au”. Cine merge azi la Prefectura Maramureș, va merge degeaba, spun sindicaliștii.

La Iași, mai mult de jumătate dintre cei 50 de angajaţi ai Prefecturii judeţului Iaşi se află în grevă luni, cerând majorarea salariilor.

Sindicaliştii din Prefectura Iaşi au precizat că un consilier superior cu o vechime în muncă de peste 20 de ani din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Iaşi are un salariu net de 4.000 – 4.200 lei lunar, în timp ce un consilier superior din cadrul serviciilor deconcentrate ale ministerelor sau din cadrul altor instituţii aflate în subordinea autorităţilor centrale are un salariu net cuprins între 5.000 – 8.000 lei lunar. 

În București, Prefectura Capitalei anunţă că activitatea Instituţiei Prefectului-Municipiul Bucureşti nu este afectată în nici un fel. 

„Activitatea tuturor serviciilor care desfăşoară operaţiuni cu publicul se desfăşoară în condiţii normale, conform programului afişat pe site-ul instituţiei. Vom informa cu promptitudine cetăţenii, în măsura în care situaţia actuală va suferi orice modificare”, a transmis Prefectura.

Sindicatul ,,Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică reprezintă Instituţiile Prefectului din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Buzău, Caraş Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...