Proiectul "Prima Bătaie" a fost adoptat tacit de Senat

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_573824881

După ce guvernul a iniţiat programele Prima Casă şi Prima Maşină, Parlamentul legiferează "Prima Bătaie". Potrivit proiectului iniţiat de UDMR, prima bătaie chiar devine ruptă din rai. Concret, un agresor poate scăpa de acuzaţii dacă este la prima abatere şi dacă îşi convinge soţia sau iubita să-l ierte. În timp ce victimele spun că se lasă loc pentru abuzuri, aleşii cred că noua lege e mai bună decât cea de acum. Argumentul, doar primul pumn e bonus, pentru restul agresorii plătesc. Nimeni nu garantează însă că primul pumn nu e şi cel fatal.

Această femeie şi-a cunoscut iubitul pe când avea 21 de ani. S-au căsătorit după doar o lună, dar fericirea n-avea să fie una de lungă durată.

Victimă: Mă bătea cu picioarele, cu bocancii, eram gravidă la 2 luni jumate, am avut iminenţă de avort. Am plecat, după aia a venit după mine, după trei luni de zile a venit la părinţii şi a zis iartă-mă că nu se mai întâmplă.

Abia scăpată cu viaţă din mâinile bărbatului, tânăra a reuşit să fugă la părinţi. S-a întors repede acasă după ce soţul i-a promis că nu se va mai întâmpla. Violenţele, însă au continuat, pe fondul consumului de alcool şi al geloziei.

Victimă: Nu îi dădeam motive că nu aveam de ce să îi dau motive, mereu stăteam în casă, nu ştiam, mergeam la şcoală, primărie şi copii. Am ajuns la spital desfigurată, friptă, bătută cu cleştele de fier, friptă.

Femeia spune că a îndurat tot chinul pentru copii.

Victimă: L-am iertat, am zis că lasă, că sunt trei copii, să aibă şi mamă şi tată. De sărbători puseserăm masa, a început iar scandal, spart farfurii, iar fugit cu cuţitul după mine, dacă nu era soacra-mea, mi-l băga în burtă.

Până la urmă femeia s-a hotărât să plece. A depus plângere la poliţie, iar acum stă cu cei trei copii într-un centru de protecţie. Dacă s-ar apropia de ea, soţul agresiv ar putea fi arestat.

Dar asta după ani întregi de calvar în care femeia a fost victima propriei slăbiciuni, dar şi a legii.

Acum, potrivit legii, un agresor scapă dacă îşi convinge victima să-l ierte. Pe viitor însă lucrurile se pot schimba. Doar prima palmă e trecută cu vederea. Chiar şi aşa avocaţii şi asociaţiile de protecţia a victimelor atrag atenţia că se lasă o portiţă pentru abuzuri.

Mariana Robea, angajată centru de protecţie: Abuzurile psihice sunt mai grave. Dacă o vânătaie se vindecă mai repede, un abuz emoțional se vindecă în ani de zile.

Deputaţii văd altfel situaţia.

Ion Stelian, deputat USR: Nu doar prima bătaie este scuzabilă, în sensul că se pot împăca ori de câte ori doresc. Aşa e acum. Pe viitor, nu se vor mai putea împăca ori de câte ori doresc sau oricâte fapte săvârşeşte agresorul.

Cifrele oficiale arată că în România, între 2009 şi 2016, peste 102.000 de persoane, majoritatea femei, au fost victimele violenţei domestice. Până la această oră, iniţiatorii proiectului nu au putut fi contactaţi pentru detalii legate de proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri