Discuţii importante în Parlament, legate de votul prin corespondenţă. Grupul de lucru format din aleşi, reprezentanţi ai MAI, MAE, Poşta Română şi AEP a avut prima discuţie legată de schimbarea legislaţiei electorale. Autoritatea Electorală Permanentă susţine că modificările ar trebui făcute prin ordonanţă de urgenţă.
Una dintre propunerile analizate de acest grup presupune extinderea votului prin corespondenţă pentru parlamentare şi prezidenţiale inclusiv pentru cetăţenii din ţară. Problemele indicate ar fi legate de timpul prea scurt între cele două tururi ale scrutinului prezidenţial, securitatea corespondenţei sau faptul că nu toţi românii din afară sunt înregistraţi.
Deputatul PNL Matei Dobrovie a cerut reprezentanţilor Poştei o simulare privind efortul extinderii votului.
„Practic este vorba despre un proiect amplu de extindere a votului prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale şi la alegerile parlamentare pentru cetăţenii din ţară. Astfel încât toţi cetătţenii cu drept de vot din ţară şi din străinătate să poată să voteze prin varianta alternativă. Scopul e să nu mai avem cozi interminabile, să nu mai fie costuri de bani şi de timp.
Azi, în cadrul grupului de lucru, am întrebat Poşta Română să dea o simulare pe ce ar însemna extinderea acestui tip de vot prin corespondenţă şi în ţară. E normal ca şi cei care nu vor putea să fie în ziua alegerilor la secţia de vot să voteze aşa”, a spus el.
În opinia parlamentaruluim votul prin corespondență e preferabil votului electronic din motive de securitate.
„Votul electronic în momentul de faţă s-a utilizat într-un număr foarte mic de ţări. Raţiunile ţin de posibilitatea de a securiza acest vot. Funcţionează în Estonia, dar este o ţară cu o cultură digitală aparte. Alte ţări care au utilizat acest model fie au renunţat la el, fie au probleme legate de hacking”, a spus el.