Proiect. Liceenii să învețe despre gândire critică, fake news și ideologii extremiste

Data actualizării: Data publicării:
Ovidiu alexandru raetchi, deputat pnl
Foto: Facebook/OvidiuRaețchi

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi anunță că va depune un proiect de lege care să prevadă introducerea în programa școlară a clasei a XI-a a disciplinei „Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”. „Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării”, își explică parlamentarul liberal demersul.

Ovidiu Raetchi PNL
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Sursă foto: contul personal de Facebook

„Dezvoltarea fenomenului "fake news" generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens”, consideră deputatul PNL. Acesta spune că lansează în dezbatere publică un proiect de lege pentru introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, a disciplinei „Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste”. Materia ar urma să fie studiată o oră pe săptămână.

Potrivit proiectului de lege, printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale.

„Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majoră, în condiţiile în care scopul final al unui "fake news" este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia. Secolul XXI este denumit şi "Secolul vitezei" sau "Secolul informaţiei", iar rapiditatea cu care se propagă un "fake news" construit abil îi poate influenţa pe cei mai bine pregătiţi şi informaţi dintre cetăţeni”, mai spune liberalul, printr-un comunicat de presă.

Digi24.ro a abordat pe larg subiectul combaterii dezinformării și propagandei, invocând opinii ale specialiștilor și studii care arată că sunt vitale competențele media, pentru că oamenii nu doar învață să facă diferența între adevăr și fals, să reziste manipulărilor de orice fel și să se protejeze mai bine, ci deprind și însușirile necesare pentru a fi cetățeni activi.

Mai multe despre acest subiect:

- Competențele media, cheia spre combaterea dezinformării și a propagandei. Cum stă România la acest capitol

- Fake news. De la oamenii-lilieci de pe Lună la videoclipurile în care oricare politician poate fi „făcut” să spună orice

- De unde își iau oamenii informațiile, deși știu că ar putea fi mințiți. Și cum pot contracara fenomenul „fake news”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri