Luni, începând cu ora 14.00, va avea loc ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru dezbaterea şi votul asupra Moţiunii de cenzură iniţiate de 205 deputaţi şi senatori. Pentru ca ședința de plen să se desfășoare, este nevoie de prezența a cel puțin 233 de parlamentari, astfel încât să fie întrunit cvorumul. În condiții de cvorum, conform programului adoptat de conducerea Parlamentului, votul ar trebui să înceapă la ora 17:30 și să se termine în jurul orei 20:30.
Pentru respectarea normelor prevăzute în legislația în vigoare și a recomandărilor Departamentului pentru Situații de Urgență, procedura de votare a moţiunii va fi următoarea:
-Exercitarea votului cu bile se va desfășura în sala “Barbu Catargiu”, nu în sala de plen a Camerei Deputaților.
-În sală vor fi prezenți permanent chestorii care vor înmâna bilele de vot și secretarul care va consemna prezența parlamentarilor la vot;
-Exercitarea votului se va face pe grupuri parlamentare, conform hotărârii Birourilor permanente reunite și a liderilor grupurilor parlamentare, după cum urmează:
- Ora 17.30 - Deputații și senatorii neafiliați
- Ora 17.45 - Grupul parlamentar al PMP din Camera Deputaților
- Ora 18.00 - Grupul parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților
- Ora 18.15 - Grupul parlamentar al Pro Europa din Camera Deputaților
- Ora 18.30 - Grupurile parlamentare ale UDMR
- Ora 18.45 - Grupurile parlamentare ale USR
- Ora 19.05 - Grupurile parlamentare ale PNL
- Ora 19.45 - Grupurile parlamentare ale PSD
PNL, USR și PMP nu vor participa la vot. Parlamentarii partidelor care susțin guvernul nu vor intra în sală. Lipsa parlamentarilor ar putea duce la neasigurarea cvorumului de ședință, iar votul ar putea fi amânat.
UDMR decide abia luni cum va vota la moțiunea de cenzură, însă liderul partidului, Kelemen Hunor, a dat deja de înțeles că UDMR nu va vota împotriva guvernului deși sunt „1.000 de motive” pentru a demite executivul condus de Ludovic Orban.
Citește și Marcel Ciolacu a anunțat una din variantele de premier, dacă moţiunea trece
Cine votează moțiunea de cenzură
În acest moment, calculele arată că PSD se bazează pe votul propriilor parlamentari, 193 la număr, pe cele 24 de voturi ale Pro România, 7 voturi de la ALDE și 9 voturi de la PPUSL. În total, ar fi vorba despre 233 de voturi, adică fix numărul necesar pentru a demite Guvernul. De asemenea, conducerea partidului a purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii minorităților naționale, de unde speră să mai vină măcar 2-3 voturi. Astfel, într-un scenariu fericit pentru PSD, moțiunea va fi adoptată cu 235-236 de voturi, departe de previziunea optimistă a lui Marcel Ciolacu, cel care spunea că moțiunea va fi votată de 250 de parlamentari.
Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor a fost trimis în carantină 14 zile, fiind contact al unei persoane confirmate cu coronavirus, motiv pentru care va lipsi de la votul moțiunii, susțin surse din partid, pentru Digi24.ro.
Citește și Parlamentar intrat în carantină, PSD mai pierde un vot. Cum arată ultimele calcule înaintea moțiunii de cenzură. Cade sau nu guvernul?