Cele mai mari schimbări din noul program de guvernare - pe care premierul l-a numit document politic -, se referă la măsurile economice. Promisiunile de reducere a TVA de la 24% la 19% sau chiar la 9% în cazul alimentelor de bază, precum şi scăderea CAS cu 5% vor deveni realitate doar „în măsura în care bugetul o va permite”. O condiţie care în vechiul program de Guvernare al USL nu exista.
Ce spun specialiștii
Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Aș putea să fac o comparație: ați auzit vreodată un fermier spunând , doml'e, dacă vremea o să permită, mă duc să însămânţez grâul? La fel și guvernul spune: dacă o sa avem destule taxe la buget, atunci o să luăm câteva măsuri bune, dacă nu, nu”
Cristian Păun, profesor de economie: „Se continuă aceeași șmecherie în ideea că vom reduce taxele dacă există spațiu fiscal, adică suficiente încasări la bugetul statului”.
Ionel Blănculescu, consilier al premierului: „Sigur că putem să discutăm, dar până la urmă trebuia să conștientizăm că niciun fel de masură nu poate fi pusă în aplicare fără resursă financiară, discutăm astfel de intențiile de a reduce TVA-ul, la acest nivel, de 24, el poate fi încasat numai la 12-13%”
Guvernul revine şi asupra estimărilor iniţiale în privinţa majorării salariului minim. Până în 2016, acesta va creşte la 1.100 de lei, deşi în vechiul program, al USL, se promitea că va ajunge la 1.200 de lei.
Nu se renunţă nici la introducerea impozitului progresiv, o măsură susţinută de social democraţi. Până în 2016, salariile vor fi taxate în trei trepte de 8, 12 şi 16%.
Estimări de creștere economică reduse
În noul program, pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament, Cabinetul Ponta III nu mai este atât de optimist nici cu evoluţia economiei. A redus semnificativ estimările de creştere economică în următorii trei ani. Anul acesta, de exemplu, în loc de 3 la sută se prognozează o creştere de doar 2,3%.
„De aici deducem că aceste măsuri bune nu sunt prioritățile guvernului. Este de fapt un program al stagnării”, spune Bogdan Glăvan.
Executivul îşi propune să scoată din sărăcie 580 de mii de români până în 2020, dar nu spune cum anume şi nici care este limita sărăciei.
Schimbări se anunţă şi în sistemul de pensii. Banii nu vor mai intra într-un fond comun, ci într-unul individual, pe numele fiecărei persoane vizate, aşa cum se întâmplă acum în cazul pensiilor private obligatorii. Măsura apare şi în fostul program USL.
Promisiuni condiţionate de buget
- revenirea la TVA de 19%
- reducerea TVA produse alimentare la 9%
- reducerea CAS la 5%
- neimpozitarea profitului reinvestit
Creşterea salariului minim
Noul Program de guvernare
1.100 lei până în 2016
Vechiul Program de guvernare
1.200 lei până în 2016
Introducerea impozitului progresiv
- păstrarea plafonul de 16%
- introducerea impozitului diferenţiat de 8%, 12% şi 16%
Creștere economică mai mică
- 2014 de la 3,0% scade la 2,3%
- 2015 de la 3,3% scade la 2,5%
- 2016 de la 3,5% scade la 3,0%