Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au înregistrat o victorie de etapă prin demiterea Guvernului Grindeanu prin moțiune de cenzură. Nu doar că scorul a fost suficient de strâns pentru a se vedea că PSD și ALDE au pierdut majoritatea parlamentară, dar ne putem aștepta ca Victor Ponta și apropiații săi să continue și mai abitir războiul. Iar vehiculul politic pe care fostul premier și Daniel Constantin îl construiesc, Pro România, poate aduna 17-18 parlamentari, după cum indică votul de azi de la moțiune.
Posibilitatea adunării dușmanilor lui Dragnea și Tăriceanu într-un vehicul politic și parlamentar se întrevedea încă dinaintea votului de miercuri. Mai ales că, știm bine, și șeful PSD, și șeful ALDE sunt orgolioși și răzbunători și au îndepărtat pe oricine a îndrăznit să li se opună în partid.
De altfel, nici nu se uscase bine tușul pe procesul verbal de consemnare a votului la moțiune și Călin Popescu Tăriceanu s-a grăbit să spună răspicat că va propune excluderea din ALDE a deputatului Remus Radu Borza, care a îndrăznit să aprecieze că nu există „temei sau argument rezonabil și rațional” pentru a vota împotriva propriului Guvern și s-a pronunțat, la urne, împotriva moțiunii.
Mai prudent, Liviu Dragnea s-a ferit să vorbească de excluderea colegilor care l-au trădat la vot. S-a mulțumit să se refere la Grindeanu și Ponta, despre care a spus răspicat că nu mai sunt membri ai PSD. „Din partea mea și a colegilor mei, domnul Grindeanu nu va avea de suferit. Noi nu începem o vânătoare de vrăjitoare, nu mai este membru PSD”, a precizat Dragnea.
În cazul celorlalți parlamentari PSD care au sabotat moțiunea de cenzură, șeful PSD a pasat responsabilitatea sancțiunilor la filialele din care aceștia fac parte: „Vor discuta în organizațiile lor. Vor avea o discuție foarte interesantă (...) CEx decide când organizația nu ia o decizie”.
Cu siguranță, cel puțin discuția de la PSD Caraș-Severin va fi cu adevărat interesantă în condițiile în care chiar șeful filialei, Ion Mocioalcă, se numără printre cei care au sabotat, prin absență, moțiunea lui Dragnea. În total, PSD Caraș-Severin a avut trei absenți, câți a avut și PSD Timiș, doar că la filiala timișeană s-au contorizat și doi deputați care au fost prezenți și nu au votat.
Ce se va întâmpla în continuare cu cei care i s-au opus lui Dragnea în PSD? Un indiciu găsim în postarea de pe Facebook, la cald, a lui Victor Ponta: „Nu am vrut să plec din PSD (mai ales în asemenea condiții), dar accept decizia conducerii și sunt convins că pentru mine există viață, inclusiv politică, și dincolo de PSD. Le mulțumesc însă tuturor membrilor, simpatizanților și votanților PSD alături de care am activat și am luptat timp de peste 15 ani”.
Un alt indiciu găsim în mesajul lui Daniel Constantin, fostul vicepremier exclus din ALDE din cauza neînțelegerilor cu Tăriceanu: „Apelul meu este către toţi colegii din Parlament, către toţi cei care s-au săturat de politica pumnului în gură pus de liderul oricărui partid! De azi, uşile Pro România sunt deschise colegilor care vor să facă politică altfel! (....) De astăzi, legitimitatea Guvernului este pusă sub semnul întrebării. Ca atare, vom vota împotriva unui guvern marionetă a lui Dragnea şi Tăriceanu”.
Ce este Pro România? Proiectul politic la care lucrează Daniel Constantin și Victor Ponta, proiect pentru oficializarea căruia au fost depuse actele la tribunal la sfârșitul lunii mai. Un verdict din partea instanței nu există încă, dar Pro România se laudă cu sute de oameni luați în teritoriu de la ALDE (este vorba de foștii conservatori) și cu filiale în toate județele.
După ce Tribunalul va aproba oficial înființarea partidului, Pro România poate trece, în toamnă, în noua sesiune parlamentară, la pasul următor: înființarea de grupuri parlamentare. Și, evident, racolări masive din PSD și ALDE!