Crin Antonescu şi-a reevaluat fiecare aliat rând pe rând: Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Klaus Iohannis, iar în cele din urmă a privit de pe margine competiţia pentru Cotroceni.
Şi Călin Popescu Tăriceanu a părăsit tabăra PNL, dar nu şi scena politică. La cârma unei noi formaţiuni politice, fostul premier a trecut de partea PSD şi a obţinut fotolii ministeriale în noua echipă a lui Victor Ponta. Şi în tabăra celor care l-au susţinut pe Klaus Iohannis au fost frământări. Cea mai importantă este dispariţia de pe scena politică a PDL, devenit o componentă a marelui PNL.
În urmă cu doi ani, pe Arena Naţională, Crin Antonescu şi Victor Ponta îşi anunţau tandemul preşedinte - premier şi se părea că nimic nu le va sta în cale. În 2014, pe aceeaşi scenă, Victor Ponta revine fără Crin Antonescu, dar la fel de încrezător în victorie.
USL se rupsese deja, cei doi priteni au devenit competitori. Aşa se face că dintr-un tandem câştigător, Victor Ponta şi Crin Antonescu au devenit competitori pentru cea mai înaltă funcţie din stat.
„Ai să-l regreţi pe Băsescu dintr-un singur motiv: eu dacă ajung preşedinte nu fac pact de coabitare”, a spus Crin Antonescu. „Nu o să-l regret niciodată pe Băsescu şi în al doilea rând nu o să ajungă el la Cotroceni”, a replicat Victor Ponta.
Previziunea lui Victor Ponta s-a adeverit mai repede decât şi-ar fi imaginat chiar el. Crin Antonescu a renunţat la şefia PNL, iar apoi a fost scos din cursa pentru Cotroceni chiar de noua conducere a PNL, în frunte cu Klaus Iohannis. Un lucru pe care fostul preşedinte al liberalilor nu l-a iertat. „Ştiu că e un om care vorbeşte puţin, dar gândeşte cât vorbeşte”, a spus Crin Antonescu.
Nici fostul aliat Victor Ponta nu s-a bucurat de simpatia lui Crin Antonescu, chiar şi pe fondul răcirii relaţiilor cu prezidenţiabil Klaus Iohannis. Crin Antonescu l-a criticat dur şi pe Călin Popescu Tăricean, cel care a părăsit PNL nemulţumit de ruperea USL.
Şi în tabăra democrat-liberalilor au fost dispute în 2014, dar şi scindări. Toate au fost generate de miza alegerilor prezidenţiale. Vasile Blaga l-a criticat pe Emil Boc că, din rândurile PDL, susţine candidatura Elenei Udrea pentrru fotoliul de la Cotroceni.
Colege în fostul PDL, Elena Udrea şi Monica Macovei s-au bătut pe voturile dreptei la prezidenţiale. Traian Băsescu a susţinut-o pe Elena Udrea. Şi în PSD au fost frământări, dar după ce Victor Ponta a pierdut cursa pretidenţială, surpinzător, în faţa lui Klaus Iohannis. Marian Vanghelie, Mircea Geoană şi Dan Şova au cerut explicaţii şi sancşiuni, dar s-al ales cu exluderea din partid.