Președintele Iohannis amână ceremonia din 20 mai pentru omagierea victimelor comunismului

Data actualizării: Data publicării:
iohannis presidency

Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne organizarea, la 20 mai, la Palatul Cotroceni, a ceremoniei pentru marcarea „Anului omagierii victimelor comunismului”, după ce în spațiul public au apărut critici pentru alegerea acestei date. Administrația prezidențială precizează că președintele vrea să elimine „orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală”. 

„În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la oportunitatea organizării, pe 20 mai a.c., la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat Anul omagierii victimelor comunismului. Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Încă de la preluarea mandatului, Președintele României a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului. Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent”, se mai spune în comunicat.

În urmă cu trei zile, Administrația Prezidențială anunța că preşedintele Klaus Iohannis va declara anul 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, în cadrul unei ceremonii publice care va avea loc luni, 20 mai, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989.  Acest eveniment va marca debutul seriei de activităţi care fac parte din programul preşedintelui Klaus Iohannis, care se va desfăşura pe durata acestui an, preciza Administrația Prezidențială. La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 - Anul omagierii victimelor comunismului” vor participa foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti, anunța sursa citată.

Fiul disidentei Doina Cornea, prima reacție negativă

La scurt timp, fiul disidentei comuniste Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa, în 20 mai, la ceremonia publică „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului”. El a spus că cele câteva săptămâni de puşcărie pe care le-a făcut pentru că şi-a spus părerea înainte de 1989 nu-i permit să se declare o victimă a comunistului și în plus, nu înţelege de ce o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai. Iuhas a menționat că dacă ceremonia este făcută în scopuri electorale, refuză să participe.

Citiți și:  Fiul Doinei Cornea refuză invitaţia lui Iohannis de a participa la ceremonia de omagiere a victimelor comunismului

Imediat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a atacat această decizie a președintelui arătând că, în opinia sa, marcarea Revoluţiei din Decembrie 1989 într-o ceremonie care se va desfăşura pe 20 mai la Palatul Cotroceni are ca miză „folosirea în scopuri electorale” a unor elemente emoţionale - „înlăturarea comunismului, sacrificiul martirilor şi regăsirea libertăţii”.

Cum a motivat președintele alegerea datei de 20 mai pntru comemorarea victimelor comunismului

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns acestor acuzații și a arătat că ziua de 20 mai este data la care au avut loc, în anul 1990, primele alegeri libere din România.

„Săptămâna viitoare voi declara anul 2019 - Anul recunoştinţei, este anul în care vreau să ne arătăm recunoştinţa faţă de cei care au făcut posibilă marea schimbare în Decembrie '89 şi unii mai cârcotaşi m-au întrebat: şi atunci de ce începeţi în mai? Eu vreau să declar anul 2019 ca An al recunoştinţei care se încheie în decembrie cu o mare sărbătoare în cinstea Revoluţiei din Decembrie '89 şi încep atunci când a început votul democratic în România. Primele alegeri libere în România au avut loc pe 20 mai 1990. De aceea în mai”, a explicat şeful statului, cu ocazia lansării celui de-al treilea volum al său „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”, care a avut loc la Ploieşti, a informat Agerpres.

Klaus Iohannis, atacat și la nivel de Secretariat de Stat pentru revoluționari

În polemică a intervenit, joi, și  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist, cu un comunicat în care, menționa, printre altele, că există o altă zi, 6 iunie 2019, pe care a ales-o pentru a-i comemora pe cei pe care preferă să-i numească „eroi”, și nu „victime”.

SSRML, autoritatea de Stat a administraţiei publice centrale ce reprezintă Guvernul României (şi, în general, Statul român, atât pe plan intern cât şi extern) în domeniul de activitate cu privire la Revoluţia şi revoluţionarii din Decembrie 1989, la luptătorii în rezistenţa anticomunistă, precum şi la persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma Revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 şi Valea Jiului - Lupeni - august 1977, consideră că poporul român îşi comemorează, în fiecare an trecut de la istoricul 1989, EROII-MARTIRI şi nu "VICTIMELE". Luptătorii împotriva regimului comunist, cei care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea noastră, pentru idealurile consfinţite de Constituţia României, cei care şi-au dat viaţa în timpul evenimentelor istoriei recente, cei care au avut de suferit împreună cu familiile lor în urma acestora sunt EROII noştri, EROII NEAMULUI.

Pe de altă parte, la 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989, poporul român aniversează Victoria Revoluţiei, ziua în care aducem un omagiu tuturor luptătorilor pentru recâştigarea libertăţii fiind în 22 Decembrie, prin lege, Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii - începutul democraţiei, printre iniţiatorii propunerii legislative aflându-se şi Senatorii PSD Toni Greblă şi Laurenţiu Florian Coca.

În consecinţă, SSRML, ca principal organizator al Programului "30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989" anunţă ca dată a lansării proiectelor cuprinse în acest program ziua de 6 iunie 2019, Ziua Înălţării Domnului - Ziua Eroilor. După deja devenita "tradiţie", în această zi, Patriarhia Română - mereu alături de noi, face pomenirea tuturor Eroilor şi Martirilor români - luptători pentru credinţă, libertate, dreptate şi identitate naţională, în toate bisericile româneşti, din ţară şi din străinătate - deci şi a Eroilor-Martiri ai Revoluţiei. Tot la acea dată, vor fi publicate informaţii despre manifestările planificate pe parcursul celor şase luni premergătoare lunii decembrie, în parteneriat cu Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Institutul Revoluţiei din Decembrie 1989, organizaţii nonguvernamentale ale revoţluţionarilor şi urmaşilor Eroilor-Martiri. Aşa cum prevede legislaţia acestei ţări, Administraţia Prezidenţială va fi invitată în timp util pentru a participa la program, mai ales începând cu data de 22 decembrie.

Tot joi, Federaţia Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 i-a adresat joi o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu folosească „Revoluţia Română în scopuri electorale”. Comunicatul, aici.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...