Iată câteva dintre acuzele președintelui:
„Majoritatea parlamentară a USL continuă lovitura de stat începută în vară și eșuată”.
„Parlamentul a greșit fundamental și a compromis România”.
„Politicienii se ridică din nou deasupra legii”.
„Nu putem confunda Parlamentul, președintele cu un butic din Gara de Nord”.
„Când vine vorba să răspundem în fața legii, domnii parlamentari vor să fie considerați buticari”.
Traian Băsescu a declarat că prin scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici Parlamentul lasă ANI şi DNA fără activitate. Mai mult, şeful statului susţine că modificările codului penal au fost făcute cu dedicaţie.
„Modificarea la Codul penal sunt dramatice și dărâmă zece ani de muncă și activitate al instituțiilor anticorupție. Ea a fost dedicată clientelei politice aflate în stare avansată în diverse procese sau după gratii”, a afirmat șeful statului.
În opinia preşedintelui, prin aceste legi USL continuă lovitura de stat începută în vara lui 2012. El a declarat că loviturile în serie pe care Parlamentul vrea să le dea justiţiei au fost puse la cale de liderii alianţei aflate la putere.
„Și atmosfera creată în jurul legii amnistiei și minelor a fost manevra care să îi permită lui Zgonea să bage pe neobservatye această modificare la Codul penal”, susține președintele.
Traian Băsescu a remarcat că a devenit o regulă ca premierul să lipsească din ţară în astfel de momente, tocmai ca să nu-şi asume vreo responsabilitate.
„Se vede stilul premierului. Au șiut foarte bine și el, și Crin Antonescu despre modificarea la Codul penal”, a acuzat șeful statului.
Președintele a avertizat Parlamentul că nu va promulga modificările Codului penal prin care se oferă o superimunitate parlamentarilor.
El a mai spus că următorul raport pe justiţie va avea cel mai probabil opinii foarte critice la adresa legislativului. Cel mai probabil, va exista o formulare privind lipsa voinţei politice împotriva corupţiei, a avertizat președintele.
Întrebat de reporterul Digi24 dacă are deja semnale negative din plan extern, șeful statului a spus că raportul MCV va fi prost şi ca urmare a faptului că sunt patru sau cinci parlamentari care nu au primit avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.
Preşedintele a mai arătat că „este nedrept pentru români, pentru că românii vor să se lupte împotriva corupţiei, dar Parlamentul face şi românii trag, asta e realitatea”.
„Parlamentul nu lucrează din acest punct de vedere pentru români, ci pentru membrii săi, din păcate", a punctat şeful statului.