O carieră de politician fără un curriculum vitae cât mai împănat cu titluri nu se poate. Aşa şi-au spus mulţi dintre politicieni. Există însă şi excepţii notabile, de lideri politici care au renunţat la titluri onorifice de dragul politicii. Unul dintre ei este preşedintele PNL, care a avut de ales între politică şi cariera ştiinţifică.
„Am început un doctorat, era doctorat cu doamna profesor Zoe Petre. Între timp, devenind deputat în '92, în toamnă, atunci am suspendat acest lucru”, a povestit Crin Antonescu.
Alegerea făcută de liderul PNL a fost ironizată însă de colegii lui din politică. „Eram coleg în Comisia de învăţământ cu domnul Mischie. Când domnul Mischie a aflat de această decizie a mea, a spus vorbe profetice, şi nu glumesc deloc. Mai întâi m-a întrebat dacă sunt prost. Desigur, m-a întrebat asta amical. A dat tot dânsul răspunsul că nu. Cum e posibil să pui asemenea problemă? Mi-a spus că peste zece ani cine nu o să aibă doctorat o să fie ultimul om. Toată lumea o să aibă doctoratul”, a declarat Crin Antonescu.
Renunţând la doctorat, preşedintele PNL a evitat şi unele bătăi de cap.
Nu a fost şi cazul premierului Victor Ponta, acuzat anul trecut că a plagiat în teza de doctorat.
Chiar dacă premierul a negat permanent ipoteza plagiatului, teza lui de doctorat a fost incriminată de comisia de etică a Universităţii Bucureşti şi de Consiliul Naţional de atestare a titlurilor.
Teoretic, premierul a rămas cu titlul de doctor, pentru că a acuzaţia de plagiat a fost respinsă de Consiliul naţional de etică din subordinea Ministerului Educaţiei. Scandalul nu a rămas fără urmări, pentru că în vara trecută Victor Ponta şi-a scos din CV-ul oficial titlul de doctor.
La moda doctoratelor au aderat mulţi şi din actualii miniştri. Din cei 27 de membri ai Guvernului Ponta, 11 au titlu de doctori şi alţi doi îşi pregatesc dizertaţia finală.
Şi Parlamentul are mulţi doctori în băncile sale. 133 de aleşi au doctorate, cei mai mulţi în Economie şi Drept.