PNL renunță la proiectul de lege privind creșterea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară, a anunțat luni Nicolae Ciucă, președintele liberalilor. Proiectul fusese depus de 15 deputați de la PNL și unul de la PSD pentru modificarea legii electorale.
„Am avut ședința de Birou Executiv în care am discutat și am supus votului respingerea proiectului de lege inițiat de aproximativ 15 parlamentari PNL pentru ridicarea pragului parlamentar. A fost o respingere aproape unanimă, o singură abținere. Din dezbatere a reieșit foarte clar poziția PNL pentru a menține procesul de consolidare a democrației în România prin susținerea unei reprezentativități cât mai mari la nivelul instituției parlamentare. De asemenea, a fost aprobată recomandarea retragerii acestui proiect”, a afirmat Nicolae Ciucă.
15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus, la Camera Deputaților o inițiativă legislativă de modificare a legii electorale. E un proiect de lege cu un singur articol, prin care se propune ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru partidele politice care vor să aibă reprezentare parlamentară.
PSD și PNL, împreună cu grupul minorităților naționale, dispun de o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Această majoritate a fost și mai mare până de curând, când din ea făcea parte și UDMR. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a mai reușit să se înțeleagă cu PSD și cu PNL la formarea noului guvern condus de Marcel Ciolacu, astfel că UDMR a intrat în Opoziție.
Analistul politic Cristian Pârvulescu spunea, pentru Digi24.ro, că „acest prag va acționa împotriva partidelor mici”.
„Nu va afecta în nici un fel AUR, poate afecta în anumite condiții USR și cu siguranță REPER va fi afectat. UDMR va fi afectat în egală măsură. Dacă acest proiect de lege este îndreptat împotriva UDMR este cu atât mai rău. Pentru că eliminarea reprezentării UDMR va complica foarte mult ecuația etnică”, mai declara politologul.
Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a spus joi, la Digi24, că „nu a fost un proiect discutat în PNL, dar este libertatea oricărui parlamentar la inițiativă legislativă”.
Editor : A.C.