După ce a pierdut guvernarea în mai 2012, PDL a pierdut, în vară, şi conducerea celor două camere ale parlamentului. Pe 3 iulie, noua majoritate construită în jurul USL îi revoca pe Vasile Blaga şi Roberta Anastase de la şefia Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor.
Panta descendentă a PDL a culminat cu rezultatul de la alegerile parlamentare din noiembrie, când partidul a obţinut doar 16% din voturi, adică jumătate din scorul din 2008.
Înfrângerea electorală a creat imediat tensiuni în partid. Au urmat acuzaţiile de fraudă şi ameninţările cu sciziunea.
„Foarte mulţi oameni nu mai văd o perspectivă de creştere pentru PDL, de revenire cu ceea ce s-a întâmplat”, spunea Elena Udrea, unul din oamenii importanţi ai partidului.
Partidul a fost abandonat chiar de cel care l-a dus la guvernare
PDL a fost încet abandonat de unii dintre propriii parlamentari, precum şi de cel care a propulsat formaţiunea la guvernare, preşedintele Traian Băsescu.
„Adio PD, adio PDL. noi azi ne-am despărţit definitiv. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi”, au fost cuvintele rostite de şeful statului pe 25 martie, la două zile după ce Congresul PDL l-a ales pe Vasile Blaga în fruntea partidului.
Bilanţul parlamentar al PDL în opoziţie se rezumă la patru moţiuni simple. La ultima dintre ele nu au votat nici măcar toţi deputaţii PDL. Dacă moţiunea fusese semnată de 52 de deputaţi, când a fost votată nu a adunat decât 31 de voturi.
Nici PP-DD şi nici UDMR nu s-au remarcat în opoziţie. Maghiarii nu au votat în sprijinul nici unei moţiuni, în timp ce partidul condus de Dan Diaconescu a pierdut deja şapte parlamentari.