Micile partide speră ca după alegeri să aibă propriul grup parlamentar. Dacă formează un grup parlamentar, partidele au dreptul la angajați, mașini și spațiu pentru birouri. De asemenea, partidele care au grup, au și reprezentanţi în secţiile de vot înseamnă că au un om care să verifice dacă procesul electoral se desfăşoară corect. Aşadar, pentru partidele mici este un avantaj esenţial.
De la înfiinţare şi până acum, Partidul Mişcarea Populară nu a avut niciodată grup parlamentar la Senat sau în Camera Deputaţilor. După fuziunea cu UNPR, însă, noul partid rezultat are mari şanse să obţină acest lucru, cel puţin într-una din camere.
„După știința mea sunt 12 senatori, din care vreo opt aleși pe aceeași listă, așa cum scrie la regulamentul Senatului, vom declara că vrem să funcționeze în același grup, ceea ce va fi o evidență care nu mai poate fi contestată de nimeni”, a explicat Haralambie Voichițoiu.
Dintre toate partidele din actualul Parlament, foştii aleşi PPDD au avut cea mai complicată situaţie. După destrămarea partidului, au încercat să se regrupeze, dar fără prea mare succes. Noul partid rezultat din aleşii rămaşi pe drumuri, PND, speră că îşi va face grup pe ultima sută de metri. Liderii se plâng că acum nu au niciun drept.
„Un deputat neafiliat nu primește nici măcar ordinea de zi, dacă ești grup ai o structură de sine stătătoare și ești băgat în seamă, știi măcar ce votezi, altfel afli când citește președintele de ședință ordinea de zi”, a spus Daniel Fenchiu.
Daniel Fenechiu şi-a făcut calculele şi în septembrie este decis să ceară mai multe drepturi.
„Mai avem cinci deputați în Partidul Național Democrat, mai există o parte din colegii noștri care sunt independenți și au activat în vechiul nostru grup și din discuții există posibilitatea să fim 11 deputați în grupul național democrat”, a adăugat Fenechiu.
Analistul politic Adrian Zăbavă crede că lupta pentru un grup parlamentar va deveni acerbă în pragul alegerilor, pentru că avantajele vor fi mari.
„Orice partid mic care reușeste să-și facă un grup parlamentar pleacă din start cu un avantaj în comparație cu ceilalți mai mici, spun asta și pentru că existența grupului parlamentar îți dă o rampă de comunicare. În primul rând, te ia lumea în seamă, asta e evident, pe lângă celelalte avantaje, e un avantaj comunicațional să ai o tribună în cadrul Parlamentului prin care încerci să vorbești cu electoratul tău”, a spus Adrian Zăbavă.