Parlamentul îşi doreşte un control mai eficient asupra serviciilor secrete. Liderii partidelor susţin că forul legislativ trebuie să îmbunătăţească mecanismele de control. Partidele decid mâine cine va conduce comisiile speciale.
După negocierile din Parlament, s-a stabilit ca PNL să preia şefia Comisiei de control a activităţii SIE.
Liberalii au hotărât să-l propună pe Cezar Preda, cel care a fost la conducere şi în legislatura trecută.
În schimb, PSD va prelua şefia Comisiei de control a activităţii SRI. Aici, PNL va fi reprezentat de senatorul Ioan Chirteş şi de deputatul Răzvan Prişcă.
PSD renunţă la Georgian Pop. În acest moment, se fac liste la partid cu cine îşi doreşte să ajungă la conducere, dar ultimul cuvânt îl va avea Liviu Dragnea.
L. Dragnea, despre Comisia de control SRI, prcizezaă într-un răspuns pentru Digi24: „Rolul Comisiei de control SRI este să îşi îndeplinească toate atribuţiile stabilite prin lege, care sunt foarte clare. Nu mai mult, dar sub nicio formă mai puţin.”
Anul trecut, acesta s-a arătat nemulţumit de fenomenul interceptărilor.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, în 17 octombrie: „Cred că o parte mare dintre români trăiesc cu impresia că au telefoanele ascultate. În condiţiile în care majoritatea celor cu care vorbesc la telefon au prins acest obicei, la un moment dat spun "hai că mai am ceva să îţi spun, dar nu la telefon", deja a devenit un tic la români.”
Traian Băsescu spune că nu va intra în Comisia de control a activităţii SRI, dar ştie ce îşi doreşte de la aceasta: „Controlul, controlul politic asupra serviciilor n-a funcţionat”.
Preşedintele Senatului a criticat comisiile parlamentare care controlează serviciile, afirmând că acestea nu fac nimic. El a propus în Parlament înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Interceptărilor.
Călin Popescu Tăriceanu, în 5 octombrie: „Nu cred, ştiu sigur. Da, ştiu sigur. Am avut în nenumărate rânduri telefoanele puse sub ascultare. A existat o evoluţie nefericită de ascultare pe scară largă a telefoanelor, de ascultare sub mandate de securitate naţională a unor persoane care nu aveau nicio legătură, erau ascultate pentru cu totul şi cu totul alte cauze şi acest lucru nu este normal”.
Institutul de Politic Publice a cerut Parlamentului să își asume răspunderea corespunzătoare în exercitarea controlului asupra SRI.