Legea Inteligenței Artificiale. UE vrea să limiteze riscul pentru oameni: "Este cel mai important proiect al mandatului"

Data actualizării: Data publicării:
Logo cu acronimul AI de la Inteligență artificială.
Parlamentul European pregătește prima lege a inteligenței artificiale. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European pregătește o lege menită să limiteze riscul pe care dezvoltarea Inteligenței Artificiale îl reprezintă pentru oameni, urmând să fie interzise anumite practici precum folosirea datelor biometrice pentru supravegherea cetățenilor, recunoașterea emoțiilor lor sau acțiuni preventive ale poliției bazate pe profilurile oferite de aceste programe.

Comisia pentru piața internă și Comitetul pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European au aprobat, joi, cu 84 de voturi pentru, 7 împotrivă și 12 abțineri un prim proiect al acestei legi. Europarlamentarii vor să se asigure că sistemele de inteligență artificială vor fi supravegheate de oameni, vor fi sigure, transparente, trasabile, că nu vor face discriminări și vor fi nepoluante.

De asemenea, legea va trebui să dea o definiție uniformă a ceea ce înseamnă inteligența artificială, pentru ca regulile să poată fi aplicate atât programelor deja existente, cât și celor care urmează să fie dezvoltate.

Legea va cuprinde mai multe interdicții, precum:

  • Identificarea în timp real a datelor biometrice ale cetățenilor în spații publice;
  • Identificarea ulterioară a datelor biometrice ale cetățenilor, cu excepția cazurilor în care este anchetată o crimă serioasă și există acordul unui judecător;
  • Folosirea datelor biometrice analizate de Inteligența Artificială pentru practici preventive ale poliției (folosirea profilurilor, a localizării și ale cazierului cetățenilor);
  • Folosirea inteligenței artificiale pentru recunoașterea emoțiilor de către polițiști, vameși sau la locul de muncă și în instituții de învățământ;
  • Folosirea datelor de pe rețelele sociale sau de pe camerele de supraveghere pentru crearea de baze de date cu scopul recunoașterii faciale.

Europarlamentarul Dragoș Tudorache, care este co-raportor al acestui proiect, spune că legea își propune să pună drepturile omului în centrul dezvoltării programelor de inteligență artificială.

"Dat fiind impactul profund transformator pe care inteligența artificială îl va avea asupra societăților și economiilor noastre, legea Inteligenței Artificiale este, foarte probabil, cel mai important proiect de act normativ al acestui mandat. Este prima legislație de acest fel din lume, ceea ce înseamnă că UE poate deschide drumul în a face din inteligența artificială un fenomen centrat în jurul oamenilor, care este de încredere și sigur. Lucrăm pentru a sprijini inovația în domeniul inteligenței artificiale în Europa și a furniza start-up-urilor și industriei spațiul necesar pentru a crește, a inova, în timp ce protejăm drepturile fundamentale ale omului", a declarat acesta.

Modelele de inteligență artificială generativă, precum Chat GPT, de exemplu, vor trebui să respecte reguli suplimentare de transparență. Acestea vor fi obligate să dezvăluie întregul conținut care a fost generat de programe, totul pentru a fi prevenite generarea de conținut ilegal sau pentru a nu fi încălcată legea drepturilor de autor.

Excepții de la aceste reguli vor face institutele de cercetare în domeniul Inteligenței Artificiale, pentru ca inovațiile să fie încurajate.

Primele amendamente aduse proiectului de lege vor fi votate în plen în sesiunea din 12 - 15 iunie.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românca de o frumusețe răvășitoare, care a cucerit scena și ecranul: Ioana Bulcă, victima unei mari frământări
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Jeremy Allen White, lăudat de Bruce Springsteen pentru rolul din „Deliver Me from Nowhere”: „Cântă foarte...
Adevarul
Pedeapsa primită de un bărbat care a forțat o minoră bolnavă și orfană să se prostitueze, câștigând de pe...
Newsweek
Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră
Digi FM
Aubrey Plaza, prima reacție după moartea soţului ei, regizorul Jeff Baena: „Aceasta este o tragedie...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Zendaya şi Tom Holland s-au logodit. Inelul cu diamant impresionant, pe care ea l-a purtat la Globurile de...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...