Deputatul Daniel Oajdea a fost primul care a sărit în ajutorul crescătorilor de mioare. El a depus în Parlament un proiect care să elimine articolul ce limitează numărul de câini la o stână.
„Eu am depus-o cu câteva zile înainte de a anunța Guvernul. Când mai mergeam în zonele montane mai discutam cu păstorii și cunosc în parte situația. Spuneau că în anumite zone de munte chiar și câinii sunt mâncați de lupi. Nu ai cum să reglementezi numărul câinilor de la stână cât nu poți reglementa numărul animalelor sălbatice care atacă o stână”, declară deputatul Daniel Oajdea.
Guvernul a amânat până în aprilie intrarea în vigoare a articolelor care îi nemulţumesc pe oieri. Soluţia de compromis a venit după ce câteva sute de oieri au protestat forţând porțile Parlamentului.
Iniţiativa deputatului care prevede să nu se mai limiteze numărul de câini de la stână nu mai este suficientă pentru oieri. Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că statul interzice păşunatul începând din decembrie şi până în aprilie.
Reprezentanţii ciobanilor vor veni la Bucureşti la începutul anului ca să discute modificarea întregii legi a vânătorii cu reprezentanţi din ministerele Agriculturii şi Mediului.
„Toată legea vrem să o revizuim, de la cap la coadă. Imediat după sărbători. Să constituim acea comisie şi să lucrăm pe lege, să o modificăm”, spune Marcel Andrei.
Aleşii din Comisia de Agricultură vor să îi cheme şi ei la discuţii pe oieri.
„După 4 ianuarie voi începe dezbateri cu Asociaţia Crescătorilor de Animale, cu Asociaţia Fermierilor şi cu vânătorii, ca să începem să facem modificarea pe această lege, per ansamblu”, afirmă Nini Săpunaru.
Parlamentarii spun că o nouă lege a vânătorii ar putea fi adoptată de Parlament înainte de luna aprilie, dată până la care efectele actualei legi au fost supendate.