De ce sunt nevoiți oierii români să arunce lâna

Data publicării:
oi cioban

În aceste zile, carnea de miel este, evident, cea mai căutată. Dar multe dintre târgurile de animale au fost închise din cauza pestei porcine. Sunt multe probleme în domeniu, iar producătorii sunt nemulțumiți și de prețuri.

România | Peste 13 milioane de ovine

Anual în România sunt crescuţi peste 8,5 milioane de miei. Aproximativ 3 milioane dintre aceştia sunt sacrificaţi de Paşte, iar restul merg la export, principala piaţă fiind cea arabă. Din cauza pestei porcine, anul acesta, târgurile de animale au fost interzise, iar oierii se plâng că nu au unde să îşi vândă mieii.

Mihai Lazăr, oier: Cam 800 de miei am aici pe saivan, în afară de mame, bineînţeles.

-Câţi credeţi că o să vindeţi acum de paşte?

-Sincer, sunt dezamăgit, un 30%.

-Doar atât?

-Da.

-De ce, care ar fi problema?

-În primul rând, cea mai delicată problemă este faptul că nu ajungem noi să ne vindem produsul şi atunci nu se justifică cheltuiala pe care am făcut-o.

Mieii, sacrificaţi în puncte provizorii

Practic, crescătorii sunt obligaţi să sacrifice animalele doar în abatoare şi apoi să le vândă în magazine sau pieţe. Asta le sporeşte costurile şi scade foarte mult rentabilitatea, spun ei.

Laurenţiu Butnariu, oier: Există abator în zonă, în Giurgiu, dar gândiţi-vă că de aici până acolo sunt undeva la 30, 40 de km. Trebuie să îţi asiguri transport până acolo. De acolo mai plăteşti 25 de lei abatorizarea şi îţi asiguri transport până în piaţă. În piaţă trebuie să îţi închiriezi un spaţiu autorizat unde să comercializezi miei. Tu nu ştii cât vei vinde în ziua respectivă, câţi vei duce să sacrifici, câţi vei vinde.

După lungi discuţii şi negocieiri cu autorităţile s-a luat decizia înfiinţării unor puncte temporare de sacrificare care să funcţioneze în zilele de dinaintea Paştelui.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Măsurile sunt pentru fiecare loc în parte, pentru fiecare DSP în parte să se pună de acord cu primăriile pentru a stabili locurile de comercializare a animaleleor respective pentru a da linişte acestui moment.

România |4.000 de tone de carne de ovine

Potrivit datelor oficiale, numărul de ovine pe care România le deţine este de 13,7 milioane de capete. Astfel, cantitatea de carne produsă în ţara nostră este de peste 4 mii de tone. Românii însă, ca de fapt mai toţi europenii, nu sunt mari consumatori de astfel de carne. În medie, un român mănâncă 2,6 kg de carne de miel sau oaie pe an. Stăm însă ceva mai bine la consumul de brânză care ajunge la 5 kilograme, în medie pentru fiecare român. Producătorii se plâng însă că sunt nevoiţi să îşi vândă brânza prin intermediari care, de cele mai multe ori, le oferă preţuri mici.

Mihai Lazăr, oier: Le ia brânza şi de la mine şi de la alţii pe un 13, 14 lei acum, anul trecut s-a luat pe 12 cel mai mult. Toţi cumpărătorii care au cumpărat brânzeturi de la ei le-au cumpărat pe 24, 25 de lei kilogramul şi de la producător a plecat pe un 12 lei. Închipuiţi-vă ce ar însemna ca un crescător de ovine să vândă brânzeturile în piaţă, preţul nu ar fi mai mult de 15, 16 lei pe kilogram, maxim.

Traian Grătar este cioban de când se ştie şi îşi paşte oile pe o pajişte din apropirea comunei giurgiuvene Mihai Bravu. Cel mai mare regret al său este că a dispărut transhumanţa şi nu mai are cine să îi calce pe urme. Tinerii nu mai sunt interesaţi de oierit.

Traian Grătar, oier: Mai uşor se câştigă bani nemuncind, toate produsele le plac, aoleu că sunt bune, dar să nu stea... singur, pustnic. Acum e la modă calculatoarele, telefoanele.

Oierii se plâng de preţul mic al lânii

Din cauza lipsei de forţă de muncă mulţi ciobani spun că nu mai găsesc oameni care să îi ajute la mulsul oilor. În plus, unii dintre ei, ajung să arunce lâna pentru că primesc prea puţini bani pe ea. Pentru a tunde o oaie, ciobanii plătesc în 4 şi 5 lei, iar pe lâna obţinută primesc 3 lei. În acest moment, în România se produc anual 23 de mii de tone de lână care este vândută unor centre de colectare.

Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Romovis: S-au mai înfiinţat foarte multe, dar degeaba se înfiinţează dacă nu au desfacere, dacă nu au cumpărărtori. Se vinde pe Turcia de câtiva ani şi atât. Potenţialii cumpărărtori, China, alte ţări, numai şi-au scos capul aşa ca şi voce şi au dispărut imediat. Altădată oierii, pot să spun că cu banii de pe lână, se apucau să îşi construiască casă sau să îşi facă ceva important în viaţa lor, acum o aruncă.

Mihai Lazăr, oier: Durerea mare este că a dispărut industria din România care prelucra stofe, covoare şi alte întrebuinţări, un ciorap, un pulover, ceva care era ignifug. Acum dacă eu mă apropii cu o brichetă de dumneata, iei foc, şi eu şi dânsul. Nu se mai produce în România nimic.

Pe lângă oi, în România mai sunt crescute şi peste 2 milioane de capre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...