Georgiana Ciurea, reporter Digi24: „Cel mai aglomerat an pentru deputati a fost 2013. Atunci au fost adoptat 384 de legi. Dintre acestea, 65% au fost ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.”
Unii deputaţi recunosc că de vină pentru această situaţie este şi programul lor de activitate de doar... trei zile pe săptămână.
Cătălin Rădulescu, deputat PSD: „Mi-ar fi plăcut să vedem în Parlamentul ăsta al nostru ceea ce am văzut în primul Parlament al României, în anii '90 – '93, lucram de luni dimineaţă până vineri.
Daniel Fenechiu, deputat independent: „E foarte greu să faci activitate legislativă la modul cum se lucrează astăzi. Mai e necesar ca cei care sunt parlamentari, să aibă nişte laboratoare de legi, pentru că multe legi se fac la modul îmi vine o idee şi ne-am apucat de am scris. Trebuie să consulţi specialişti.”
Alţi parlamentari spun că de vină pentru această situaţie ar fi Guvernele din ultimii ani.
Cristina Pocora, deputat PNL: „Propuneri legislative iniţiate de parlamentari au fost respinse pentru că urma să vină Guvernul cu o Ordonanţă de urgenţă. Acest obicei Guvernele tot l-au avut şi nu este firesc.”
Adrian Zăbavă, analist politic: „Cred că există o problemă de colaborare între Guvern şi Parlament. În momentul de faţă pare că cele două instituţii colaborează puţin spre deloc.”
În primele şase luni ale acestui an, deputaţii au votat 167 proiecte legislative. 79 erau ordonanţe de urgenţă, inclusiv în domeniul acvaculturii marine ori privind performanţa energetică a clădirilor.