Parchetul General a dat de două ori NUP. Victor Ponta nu a plagiat și nu a uzurpat calitatea de președinte al României

Data publicării:
ponta plagiat resize-Mediafax Foto-Raul Stef-1

Premierul Victor Ponta nu a plagiat şi nici nu a uzurpat calitatea de preşedinte al României. Concluziile apar în două documente ale Parchetului General, prin care s-au dat decizii de neîncepere a urmăririi penale în ceea ce îl priveşte pe premier, pe numele căruia existau două plângeri.

În primul caz, procurorii Parchetului General au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul acuzațiilor de plagiat care îl vizau pe Victor Ponta.

În luna iunie a anului trecut, premierul Victor Ponta era ținta unor acuzații de plagiat. Revista „Nature” susţinea că a accesat documente ce ar arăta faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

Premierul Victor Ponta a comentat pe scurt articolele din presa străină conform cărora acesta ar fi plagiat mai multe de jumătate din teza sa de doctorat.

„Sunt gata să mă supun oricărei verificări în ceea ce privește teza mea de doctorat. Îi transmit ceva domnului Băsescu: tot eu o să merg la Consiliul European”, a declarat atunci Victor Ponta.

Nature susținea că a consultat documente puse la dispoziție de o sursă care a dorit să nu fie identificată. Documentele ar indica faptul că mai mult de jumătate din teza de 432 de pagini a lui Ponta, pe tema funcționării Curții Penale Internaționale, reprezintă texte copiate. Mai mult, teza a fost republicată cu modificări nesemnificative ca o carte propriu-zisă, apărută în limba română în anul 2004 și formează, de asemenea, baza pentru o altă carte din 2010.

Traseul verificărilor academice

Acuzațiile adresate de revistă, verificate de comisii de specialitate, nu au dus la retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Într-un interval de doar două zile, la jumătatea lunii iulie a anului trecut, universitari din două comisii au dat verdicte diferite pentru același caz, analizând lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. Unii spun că este plagiat, alții, nu.

Analiza documentelor Consiliului Naţional de Etică şi a Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti scoate în evidentă idei complet diferite. În primul rând, în ceea ce priveşte modul în care a fost redactată teza de doctorat a premierului Victor Ponta.

În Raportul Consiliului Naţional de Etică se arată că teza de doctorat elaborată de Victor Ponta şi suţinută public în anul 2003 respectă cerinţele academice din acea perioadă şi este comparabilă cu alte lucrări de doctorat suţinute în aceeaşi perioadă.

În schimb, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti spune că teza de doctorat încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare.

La acea vreme, în 20 iulie, premierul declara că decizia Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, pe care a calificat-o drept „comisie ad-hoc” special pentru el, este „politică” şi că singura hotărâre recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANCS)

Raportul UB privind plagiatul lui Ponta ajunsese la minister

În 18 octombrie, raportul Universităţii Bucureşti privind plagiatul din teza de doctorat a premierului Victor Ponta a ajuns pe masa ministrului Educaţiei de a acea vreme, Ecateria Andronescu. Fostul titular al mandatului de la Educației declara atunci că deocamdată nu a citit documentul.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat că raportul a fost trimis în urmă cu o zi Ministerului Educaţiei. „Raportul cuprinde tot ceea ce am anunţat public de fiecare dată şi poartă semnătura tuturor experţilor care s-au pronunţat pe respectiva lucrare. Raportul a fost semnat de mine, în calitate de rector al Universităţii Bucureşti”, a spus Mircea Dumitru.

Potrivit rectorului UB, din punct de vedere legal, el nu poate face nicio recomandare Ministerului Educaţiei, dar a ţinut să precizeze că a solicitat să fie luate măsurile care se impun.

„Nu putem face noi recomandări, am cerut să fie luate măsurile care se impun în acest caz. Toate datele privind opiniile specialiştilor cu privire la teza de doctorat a lui Victor Ponta sunt postate pe site-ul Universităţii Bucureşti”, a mai spus rectorul.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că a aflat despre raportul trimis Comisiei juridice de către Universitatea Bucureşti, dar că nu a avut timp să îl citească. „Am aflat că a ajuns acel raport. Nu am avut timp să îl citesc”, a precizat Andronescu.

Întrebată dacă ar putea lua vreo măsură în condiţiile în care legea prevede că numai Consiliul Naţional de Etică poate judeca plagiatul în cazul demnitarilor, Ecaterina Andronescu a spus că „este legea domnului Funeriu”.

Comisia de Etică a UB a făcut o demonstrație a plagiatului lui V. Ponta

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât, în iulie, că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, „prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele”.

Membrii Comisiei de Etică au aratăt că Victor Ponta nu a respectat regulile citării și că 115 pagini din cele 297 conțin elemente de plagiat.

Marian Popescu, șeful comisiei de etică, a declarat că membrii comisiei au dubii cu privire la modul în care a fost coordonat doctoratul lui Victor Ponta.

Profesorul Marian Popescu a declarat că preluările din alte cărți pot fi observate încă de la primele trei capitole.

Popescu a spus că membrii Comisiei de Etică nu s-au pronunţat în legătură cu conţinutul tezei de doctorat a lui Victor Ponta susţinută în 2003, ci în legătură cu forma şi a vizat nerespectarea regulilor de citare.

El a precizat că, potrivit definiţiei date cuvântului, plagiatul este o formă de copiere a textului, nu se referă la conţinut.

În legătură cu legislaţia în raport cu care ar trebui analizată teza de doctorat a lui Victor Ponta, având în vedere că acesta a susţinut teza în 2003, când era un alt cadru legal, profesorul Mircea Popescu a spus că, în acest sens, Comisia de Etică doreşte să exprime că „regulile de bună conduită şi normele etice în baza cărora Comisia a analizat există dinainte de 2003”.

„În orice alt loc din lume, demisia ar fi fost imediată”

Alexandru Căbuz, fost consilier la Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS), invitat în platoul Știrilor Digi24, consideră că scandalul privind plagiatul actualului premier, Victor Ponta, afectează credibilitatea învățământului românesc în lume, iar decizia de a contracara această pată de imagine ar putea fi ștearsă, pe termen scurt, printr-o decizie a ministrului Educației de atunci, Ecaterina Andronescu, de ridicare a titlului de doctor obținut de primul ministru Ponta.

„Imaginea în lume nu este afectată atât de mult de deciziile instituțiilor statului român, care s-au decredibilizat puternic în ultimele luni, ci de documentele apărute pe internet și în presă. (...) Nu există niciun sistem care să nu se confrunte cu aceste probleme. În schimb, ceea ce este extraordinar pentru România este că ele sunt considerate ca nefiind importante, nefiind o mare problemă, deci în orice alt loc demisia ar fi fost imediată . (...) Acesta este faptul care ne afectează credibilitatea, nu plagiatul în sine”, consideră Căbuz.

Fostului consilier crede că, dincolo de declarațiile politice și deciziile științifice, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, are dreptul legal de a retrage titlul actualui premier, în subordinea directă a căruia este. „E evident un oarecare conflict de interese”, aprecia Căbuz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Filmul de pe Netflix care a depășit „Squid Games” cu o singură secvență. Milioane de oameni s-au îngrămădit...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ședință crucială în Coaliție. Se decide ce pensii vor avea pensionarii din 1 ianuarie. 3 variante
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...