Guvernul Dăncilă a aprobat proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal astfel încât să fie clarificată situația a aproape un milion de contribuabili care obțin venituri din activități independente. Este vorba de situația creată de controversata Declarație 600, al cărei termen de depunere a fost amânat până pe 15 aprilie, dar fără a fi modificat și primul termen de plată, care a rămas 25 martie.
ACTUALIZARE. „Această ordonanță de urgență schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu șapte declarații pentru persoanele fizice la o singură declarație, unică”, a anunțat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern.
Ministrul a precizat că nu plata nu se mai face în patru tranșe, anticipate, ci o singură dată.
„Asta înseamnă că fiecare contribuabil are la dispoziția sa acele sume pe care ar fi trebuit să le plătească statului, nu se mai crează blocaje”, a mai spus Teodorovici.
„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat - impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanțe.
În ceea ce privește veniturile din drepturile de autor, Teodorovici a arătat că Executivul a mers pe varianta stopajului la sursă. Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi în continuare scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.
Ministrul Finanțelor a mai precizat că, astăzi, procentul contribuabililor care au depus declarații în sistem online este de doar 5%. „Ceea ce arată foarte clar obligația, nevoia și logica schimbării acestui mecanism”, a susținut Teodorovici, adăugând că toți contribuabilii care vor avea nevoie de îndrumare pentru depunerea online vor primi ajutor.
-----
„Încă înainte de preluarea mandatului, am promis că Declarația 600 va dispărea, am cerut o nouă reglementare să vină în sprijinul contribuabilului prin simplificare și justificare rațională a procedurilor. Astăzi, vom adopta ordonanța prin care vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS și CASS”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.
„Noul formular se va depune o dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie, plata contribuțiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019”, a mai spus premierul.
Ordonanța mai prevede că impozitul pe venit va fi plătit la venitul estimat.
„Practic, cetățenii vor avea mai puțin timp de petrecut pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine și cu costuri mai mici pentru a procesa declarațiile și a emite deciziile de impunere”, a mai declarat Dăncilă.
În forma ordonanței pusă în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Declaraţia unică ar uni şapte declaraţii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605.
Potrivit ministerului condus de Eugen Teodorovici, numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia unică este de 964.166.
Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit documentului Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor.
Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.
„Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie”, se arată în document.
Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.
Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.
În anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.