Moțiunea de cenzură a opoziției va fi dezbătută și votată joia viitoare

Data actualizării: Data publicării:
premierul viorica dancila tine un discurs in fata parlamentarilor
Premierul Viorica Dăncilă vorbește în plenul Parlamentului Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Opoziția a depus vineri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este pentru a doua oară, de la preluarea mandatului de premier, când Viorica Dăncilă se va confrunta cu o astfel de procedură parlamentară.  Dacă moţiunea ar obţine, joi, 233 de voturi "pentru", Guvernul va fi demis.

ACTUALIZARE 15:30 „Din câte știu, cea mai mare parte a colegilor vor pleca acasă miercuri”, a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Totuși, el susține că va fi asigurat cvorumul la ședința de joi când este votată moțiunea. „Dezbaterea începe joi, la ora 10:00, deci probabil se va finaliza joi, pe la ora 13:00, cu această pseudomoțiune”, a spus Iordache.

Întrebat când intră în vacanță, Iordache a spus că membrii Biroului trebuie să stea și să numere să vadă dacă măcar câți au semnat au votat.

„(...) au depus această moțiune atât de târziu, în bătaie de joc - nici ei nu-și doresc să treacă, astăzi în Birourile permanente în care am discutat calendarul am găsit decât (sic! - n.r.) un singur coleg de la opoziție”, a afirmat Iordache. El spune că în felul acesta opoziția dă semnalul că e conștientă că această moțiune nu are niciun fel de șansă să treacă. „Sunt curios să văd dacă va avea numărul de voturi măcar câți au semnat”, a spus Iordache. 

ACTUALIZARE 15:00 Potrivit informațiilor obținute de Digi24, moțiunea va fi citită luni, urmând să fie dezbătută și votată joi. Numai că, din punctul de vedere al PSD, miercuri este ultimul plen, deci atunci consideră social-democrații că ar fi ultima zi de lucru, ceea ce sugerează că nu au de gând să asigure cvorumul necesar votării moțiunii de cenzură.

ACTUALIZARE . Moțiunea de cenzură a opoziției, intitulată  „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!”, a fost depusă la Parlament. Birourile permanente reunite urmează să stabilească procedura dezbaterii.

Ionuț Moșteanu, USR:  Nu este nicio țară, cred că în lume, în Europa cu siguranță, în care cetățenii să stea în fiecare zi cu ochii pe guvern să vadă dacă dau sau nu dau ordonanță pentru amnistie și grațiere. Acest guvern trebuie să plece, cu siguranță sunt oameni mult mai buni, în absolut toate partidele, care pot conduce țara asta”.

Robert Turcescu, PMP: „Asistăm astăzi la un document extrem de important, care marchează începutul unei colaborări foarte puternice între partidele de opoziție. Putem denumi această moțiune ca fiind startul acțiunilor opoziției unite, deși noi, cei din opoziție, am mai colaborat de-a lungul timpului depunând împreună sesizări la Curtea Constituțională, încercând să stopăm nenorocirile făcute de coaliția PSD-ALDE printr-o legiferare abuzivă. Vă rog să vă uitați la numărul de semnături și dintr-o altă perspectivă: e vorba de un corp politic care are în spate un corp social de alegători care așteptau de la noi depunerea unui astfel de document. La momentul votului din Parlament, va fi un moment de tip hârtie de turnesol, pentru că vor fi numărate și afișate voturile și numele celor care nu vor vota această moțiune de cenzură. Ei vor fi mai mult decât responsabili pentru tot ce se va întâmpla în următoarea perioadă (...) Acești oameni din Guvern sunt atât de incompetenți, încât, dacă n-ar mai fi în pozițiile de miniștri, n-ar mai avea unde să plece. Cred că noi din opoziție am găsi unde să-i trimitem, dar mă tem că nu vă lasă CNA-ul să difuzați destinația pe care le-am sugera-o”.

Florin Câțu, PNL: „Discuțiile continuă până în ultimul moment cu parlamentarii de la PSD și UDMR și vă spun că există pentru prima dată, la Senat, un grup de senatori care dorește să voteze această moțiune. Sunt mai mult de 10, încă negociem. Deci, s-ar putea să avem surprize”

Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc. Votul este secret, cu bile.

Moțiunea de cenzură este semnată de peste 160 de parlamentari de la PNL, USR, PMP, dar și din grupul neafiliaților - o parte dintre aceștia membri ai partidului înființat de fostul premier Victor Ponta.

Celor din opoziție le-ar mai trebui cel puțin 70 de voturi pentru ca moțiunea să aibă șanse să treacă, ceea ce ar avea drept consecință căderea guvernului. Cei din opoziție au avut negocieri în ultimele zile cu diverși parlamentari, chiar și ai puterii, în special de la ALDE, dar și cu cei de la minorități și cei neafiliați.

UDMR joacă, la rândul său, un rol important. Liderul Kelemen Hunor a dat însă de înțeles că parlamentarii maghiari mai degrabă NU vor vota o astfel de moțiune, dar o decizie finală va fi luată cu o zi înainte ca moțiunea să fie supusă la vot. Maghiarii nu sunt foarte convinși de oportunitatea unui astfel de demers din cauza faptului că opoziția nu a venit cu o propunere de premier, nici cu un program de guvernare și nici cu un cabinet de miniștri alternativ. Totuși, opoziția a venit cu ceva: un proiect de buget pentru anul viitor, în condițiile în care bugetul pe 2019 nu a fost votat în Parlament și nici în Guvern nu a fost luat în discuție proiectul.

Moțiunea este depusă astăzi (vineri, 14 decembrie), ar urma probabil ca luni să fie citită în Parlament, iar miercuri sau joi să se dea votul final.

Social-democrații nu au emoții și spun că această moțiune de cenzură este doar o decizie politică. Premierul Viorica Dăncilă consideră că nu este oportună, în condițiile în care România se pregătește să preia la 1 ianuarie, pentru șase luni, președinția Consiliului Uniunii Europene. 

Ce spune textul moțiunii

Moţiunea de cenzură se numește „Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, ruşinea României!”.

În document, se spune că programul de guvernare ar trebui să se numească „Programul de Guvernare după anul 2021 ...”, toate angajmentele fiind amânate după această dată. În plus, potrivit opoziţiei, pentru un incompetent dovedit, PSD-ALDE are cel puţin alte 3-4 rezerve şi mai slab pregătite, România e aruncată în instabilitate pentru Liviu Dragnea, moartea pândeşte în spitalele româneşti, educaţia e subfinanaţată, iar în privinţa infrastructurii se înregistrează cel mai mare deficit. Guvernului i se reproşează numărul mare de ministere, de secretari şi de subsecretari de stat plătiţi regeşte. Carmen Dan este prezentată ca ministrul care a dirijat bastoanele şi lacrimogenele împotriva cetăţenilor paşnici, ministrul Agriculturii drept „groparul zootehniei româneşti”, Tudorel Toader este icoana la care se închină toţi condamnaţii din penitenciare şi recidiviştii eliberaţi, iar ministrul Finanţelor este cel care „încă mai confundă ministerul cu discotecile”. În opinia semnatarilor, este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, scrie News.ro.

Citiți și:  Calculele moţiunii de cenzură. USR are îndoieli

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
urna de vot
Alegeri prezidenţiale 2024. Votul în diaspora începe vineri: Care este programul secțiilor și cum pot vota...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...